economie cultuur politiek RSS

China streeft naar plusminus 6,5 procent groei

China streeft naar plusminus 6,5 procent groei

De Chinese economie moet in 2017 met 'ongeveer 6,5 procent' toenemen. Dat zei premier Li Keqiang zondag in een rede voor het Nationaal Volkscongres.

De Chinese economie wordt bedreigd door 'gecompliceerdere en ernstiger situaties' als gevolg van ontwikkelingen 'binnen en buiten China'. Dat zei premier Li Keqiang bij de opening van de jaarlijkse plenaire vergadering van het Nationaal Volkscongres. “Er zijn veel onzekerheden over de richting van het beleid van de grote economieën en hun effecten [op de wereldeconomie], en de factoren die instabiliteit en onzekerheid kunnen veroorzaken nemen zichtbaar toe", aldus Li.

Mede als gevolg daarvan stelt de Chinese overheid het economisch groeitempo opnieuw naar beneden bij. Bedroeg de planning voor 2016 nog 6,5 tot 7 procent (het werd 6,7 procent); voor lopend jaar moet het bruto nationaal product met 'ongeveer 6,5 procent' toenemen. Het is voor China de laagste groeidoelstelling sinds 1992; toen groeide de economie met 6 procent.

 

Blauwe lucht

Li zei dat de veranderingen waar China voor staat een grote belofte met zich meebrengen, maar soms ook pijn zullen doen. Hij vergeleek de situatie met een vlinder die moeite heeft op te stijgen van een chrysant. Een van die pijnlijke maatregelen is het verder saneren van de staal- en steenkolenindustrie. Ondanks het banenverlies die dat met zich mee zal brengen, beloofde Li dat de arbeidsmarkt met elf miljoen banen zal groeien. Het Chinese begrotingstekort neemt met 200 miljard yuan toe tot 2,38 biljoen yuan en blijft daarmee op drie procent staan.

Li besteedde een deel van zijn 105 minuten lange rede aan het bestrijden van luchtvervuiling. De premier beloofde de Chinese burgers de luchten weer blauw te maken en een 'merkbare daling' van de uitstoot van fijnstof. Dat moet bereikt worden door minder steenkolen te verstoken, schonere centrales, meer elektrische voertuigen en betere handhaving van de milieuregels. Overigens verklaarde Li drie jaar geleden tijdens de openingsrede van het Nationaal Volkscongres ook al de oorlog aan de luchtvervuiling; maar alle goede bedoelingen ten spijt is het smogprobleem sindsdien niet opgelost.

 

Partij belangrijker dan hervormingen

In Beijing zijn duizenden afgevaardigden en hun staf bijeen voor de Lianghui, de Twee sessies. Twee weken lang vergaderen de leden van het Nationaal Volkscongres en de Politieke Consultatieve Conferentie over de toekomst van China. Hier presenteert het kabinet zijn plannen en de begroting voor 2017. Zaterdag werd al bekend dat de defensiebegroting met ongeveer zeven procent zal stijgen.

Opvallend was dat Li maar liefst dertig keer in zijn toespraak naar de communistische partij verwees; veel meer dan in voorgaande jaren toen de nadruk op (economische) hervormingen lag. De premier verwees acht keer naar Xi Jinping; het hoogste aantal verwijzingen naar de president en partijleider sinds de tijden van Mao Zedong.

zondag 5 maart 2017

Gerelateerde personen:

Li Keqiang
Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

China's defensiebegroting stijgt met 7 procent
BBC-team mishandeld; gedwongen verklaring te tekenen
Xi: 'China moet wereld gidsen'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder