economie cultuur politiek RSS

China woedend over anti-raketsysteem in Zuid-Korea

China woedend over anti-raketsysteem in Zuid-Korea

China dreigt met tegenmaatregelen nu Amerikaanse troepen zijn begonnen het THAAD-anti-raketsysteem in Zuid-Korea te stationeren. Zuidkoreaanse bedrijven lijken daarvan het eerste slachtoffer. 

Dinsdagochtend arriveerden op de luchtmachtbasis Osan bij Pyeongtaek de eerste Amerikaanse transportvliegtuigen met onderdelen van het afweersysteem. Het THAAD-systeem zal worden geplaatst op een voormalige golfbaan, zeventig kilometer onder de hoofdstad Seoul.

De Chinese overheid dreigde dinsdag met tegenmaatregelen, zonder in detail te treden waaruit die zouden kunnen bestaan. “China zal resoluut alle noodzakelijke maatregelen nemen om onze veiligheidsbelangen te verdedigen. Alle consequenties hiervan moeten worden gedragen door de VS en Zuid-Korea", aldus een verklaring van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken.

 

Strafmaatregelen

China is -evenals Rusland- vanaf het begin tegen de komst van het raketsysteem geweest. Volgens Beijing kijken de sterke radars van het systeem veel te ver op het Chinese vasteland en vormt het raketschild ook een bedreiging voor zijn nucleaire afschrikking. China zou kunnen besluiten om zijn onderzeebootvloot voortaan met kernraketten de Pacific op te sturen, om zo te voorkomen dat in geval van oorlog zijn balistische raketten door THAAD uit de lucht worden geschoten.

Op korte termijn liggen economische strafmaatregelen tegen Zuid-Korea voor de hand. Maandag werden zeker tien, maar mogelijk 39 vestigingen van Lotte-supermarkten gesloten. Volgens de Chinese overheid wegens overtreding van de brandveiligheidsregels. Omdat het om vestigingen door heel China gaat, ligt een gecoördineerde actie voor de hand. Het Zuidkoreaanse conglomeraat Lotte was de eigenaar van de golfbaan die werd verkocht om als basis voor de THAAD-batterij te dienen.

 

WTO-klacht

Ook andere Zuidkoreaanse bedrijven zeggen door China te worden gestraft voor de plaatsing van de THAAD-batterij door hun regering. Chinese reisbureaus boeken aanzienlijk minder tripjes naar Zuid-Korea. Chartermaatschappij Jeju Air kreeg geen toestemming om meer vluchten op China uit te voeren. En Zuidkoreaanse muziek en tv-programma's worden niet meer doorgegeven door Chinese internetbedrijven.

De Zuidkoreaanse regering ziet een patroon en vindt dat economische strafmaatregelen inbreuk maken op het Chinees-Zuidkoreaanse handelsverdrag. De regering in Seoul liet dinsdag weten dat het overweegt een klacht wegens oneerlijke handelsbelemmeringen in te dienen bij de wereldhandelsorganisatie WTO. China ontkent dat er sprake is repercussies van overheidswege; volgens de regering zijn alle buitenlandse ondernemingen die zich aan de Chinese wet houden welkom en genieten bescherming. Het zou kunnen dat Chinese bedrijven uit angst voor onpatriottistisch te worden versleten op eigen initiatief stoppen zaken te doen met Zuidkoreaanse bedrijven. Veel Chinezen zijn faliekant tegen de komst van het THAAD-systeem en roepen op internet op tot boycotacties.

 

Stroomversnelling

De Zuidkoreaanse regering besloot in juli tot stationering van het Amerikaanse anti-raketsysteem. Maar de plaatsing is in een stroomversnelling gekomen, nadat Noord-Korea maandag opnieuw een raketproef hield. Daarbij werden vier raketten afgeschoten, waarvan er drie voor de kust van Japan in zee landden. De Japanse premier Shinzo Abe en de Amerikaanse president Donald Trump hadden maandagavond telefonisch overleg over de raketproef. De installatie zou nu al in april operationeel moeten zijn.

Iedere THAAD-batterij bestaat uit zes mobiele lanceerinrichtingen, 48 raketten, één radar- en één commandovoertuig. De bedoeling is dat de radar een vijandelijke raketlancering direct signaleert, waarna de afweerraketten in gereedheid kunnen worden gebracht. De afweerraket raakt het vijandelijke doel in volle vlucht, ook als die zich buiten de dampkring bevindt.

UPDATE - De Chinese minister van buitenlandse zaken Wang Yi heeft de Noordkoreaanse regering woensdag opgeroepen te stoppen met kern- en raketproeven. Tegelijk riep hij de VS en Zuid-Korea op te stoppen met grootschalige oefeningen, die door Noord-Korea als een voorbereiding op oorlog worden gezien. Als beide partijen bereid zijn een eerste stap te zetten, moeten onderhandelingen mogelijk zijn, aldus Wang. Hij vergeleek de huidige opstelling van Noord-Korea en de VS met twee treinen die steeds sneller op elkaar inrijden.

 

Meer weten over de relatie tussen China en Noord-Korea? Lees dan ook het achtergrondartikel dat ik hier vorig jaar over schreef.

dinsdag 7 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China's defensiebegroting stijgt met 7 procent
China stopt import van steenkool Noord-Korea
China 'boos en verward' over raketsysteem VS

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder