economie cultuur politiek RSS

China importeert meer dan het exporteert

China importeert meer dan het exporteert

De waarde van de Chinese import nam in februari flink toe. Daardoor is er voor het eerst in drie jaar sprake van een handelstekort.

China importeerde afgelopen maand voor 129,2 miljard dollar aan goederen; een stijging van 38,1 procent ten opzichte van februari 2016. De waarde van de Chinese export daalde daarentegen met 1,3 procent tot 120,1 miljard dollar. Daardoor is er voor het eerst sinds februari 2014 sprake van een handelstekort van 9,15 miljard dollar. Dat maakte het Chinese douanebureau woensdag bekend.

De flinke stijging van de importen kent verschillende oorzaken. Ten eerste gaat het best goed met de binnenlandse consumptie. Bovendien maakt de Chinese industrie in februari overuren om de verloren tijd rond Chinees nieuwjaar goed te maken. Analisten denken bovendien dat het cijfer wordt geflatteerd door nepfacturen, bedoeld om yuans naar het buitenland te brengen zonder dat daar werkelijk geleverde goederen tegenover staan.

 

Minder waar voor een yuan

Maar gestegen grondstofprijzen en een goedkopere yuan spelen zeker ook een rol. De laatste weken stijgen de prijzen van steenkool, ijzererts en koper op de wereldmarkt. Zo kan het gebeuren dat de waarde van de Chinese invoer van ijzererts met 94,6 procent opliep, terwijl het volume maar met 12,6 procent toenam.

Bovendien is de Chinese munt zo'n zes procent goedkoper ten aanzien van de dollar dan een jaar geleden. China krijgt dus in het buitenland waar doorgaans in dollars wordt afgerekend minder waar voor zijn yuan. Een bescheiden stijging van de importen is in dollars uitgedrukt een reuzensprong.

 

Stijging of daling?

Voor de export werkt dat mechanisme precies andersom. China exporteerde ietsje meer volume naar het buitenland, maar in dollars gerekend is het toch een daling. Wordt de waarde van de uitvoer echter in yuans uitgedrukt, dan nam die toe met 4,2 procent.

woensdag 8 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China streeft naar plusminus 6,5 procent groei
China heeft geen zin in valutaoorlog
China's economie groeide 6,7 procent in 2016

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder