economie cultuur politiek RSS

China wil af van buitenlandse kinderboeken

China wil af van buitenlandse kinderboeken

Chinese uitgeverijen hebben de opdracht gekregen het aantal buitenlandse kinderboeken te beperken. Ook de verkoop van buitenlandse literatuur, films en games wordt aan banden gelegd.

Uitgevers hebben mondelinge instructies ontvangen het aantal buitenlandse kinderboeken dat wordt uitgebracht drastisch te verminderen. Dat leerde South China Morning Post na een rondgang langs Chinese uitgeverijen. De staatsautoriteit voor de boekenuitgeverij heeft een quotum vastgesteld dat voor het lopende jaar al opgebruikt is.

Volgens enkele anonieme uitgevers is de maatregel bedoeld om ideologische instroom van westerse denkbeelden tegen te gaan. De uitgeverijen zouden opdracht hebben gekregen om meer Chinese kinderboeken uit te brengen. Kinderboeken uit Japan en Zuid-Korea hebben nauwelijks kans om nog in China te worden uitgegeven; andere buitenlandse boeken een beperkte, aldus de krant.

 

Lucratieve markt

Met 220 miljoen kinderen van 14 jaar of jonger, is China de grootste kinderboekenmarkt ter wereld. Er worden jaarlijks 40.000 kinderboeken in roulatie gebracht. Onder de groeiende groep welvarende ouders zijn buitenlandse boeken populair, omdat zij hun kinderen een moderne, internationale oriëntatie willen meegeven. Chinese kinderboeken vinden zij ouderwets en eenzijdig gericht op traditionele waarden.

In de lijst met bestverkopende kinderboeken staan zes buitenlandse uitgaven in de top-10, zoals het Franse Les P'Tites Poules, Pete the Cat uit Amerika, Harry Potter en Peppa Pig uit Engeland. Ook de Nederlandse Nijntje-serie van de onlangs overleden Dick Bruna valt onder de nieuwe restricties.

 

Onzichtbare propaganda

Vrijdag maakte de online-marktplaats Taobao bekend dat het aanbieders gaat weren van buitenlandse boeken, dvd's en computerspelletjes die niet zijn goedgekeurd door de censuur. Formeel moeten alle publicaties voordat ze in China worden verkocht ter goedkeuring worden voorgelegd aan het staatsbureau voor pers, film, radio en televisie. Maar in de praktijk werd er tegen online-verkopen nauwelijks opgetreden.

Communistische scherpslijpers ageren van tijd tot tijd tegen de culturele invloed van westers amusement. Zij menen dat met name de VS zijn ideologie proberen te exporteren. Vorig jaar beschuldigde een Chinese legerkrant de makers van de kinderfilm Zootopia ervan 'onzichtbare propaganda' te bedrijven. Volgens het krantencommentaar probeert de Amerikaanse filmindustrie de kindergeest te vertroebelen door goed en kwaad om te draaien. De film draait namelijk -spoiler alert!- om een konijn en een vos die samen de verdwijning van roofdieren onderzoeken. Uiteindelijk blijken schapen, die nota bene ook nog voor de overheid werken, de daders van de ontvoeringen te zijn.

dinsdag 14 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

BBC-team mishandeld; gedwongen verklaring te tekenen
Architecten moeten lokale stijl ontwikkelen
Correspondenten in China ervaren toenemende druk

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder