economie cultuur politiek RSS

Zuid-Korea klaagt bij WTO over China

Zuid-Korea klaagt bij WTO over China

De Zuidkoreaanse regering heeft vrijdag bij de wereldhandelsorganisatie WTO melding gedaan van oneerlijke handelspraktijken door China. De Chinese overheid zou Zuid-Korea economisch straffen vanwege de plaatsing van een Amerikaans anti-raketsysteem.

Zuid-Korea heeft een eerste stap gezet om een einde te maken aan vermeende economische vergelding door China. "We hebben de WTO geïnformeerd dat China mogelijk sommige handelsovereenkomsten overtreedt", zei handelsminister Joo Hyung-hwan maandag in het Zuidkoreaanse parlement. "De Chinese overheid mag dan niet toegeven dat ze vergeldings-maatregelen heeft genomen vanwege de THAAD-beslissing; we moeten toch op de mogelijkheid wijzen."

Voordat de WTO daadwerkelijk actie kan ondernemen moet Zuid-Korea een formele klacht indienen en aantonen dat China in strijd met de WTO-regels handelt. Maar allereerst moeten Zuid-Korea en China samen consultaties houden over het geschil. Zuid-Korea probeerde dat dit weekeinde op de G20-top voor de ministers van financiën in Baden-Baden. Maar de Chinese minister hield de boot af, omdat zijn drukke agenda een ontmoeting niet zou toelaten.

 

Machtsevenwicht

China probeert de stationering van een ultramodern Amerikaans anti-raketsysteem op Zuidkoreaans grondgebied te voorkomen. Volgens de regering in Seoul is het systeem nodig om bescherming te bieden tegen Noord-Koreaanse kernraketten. Twee weken geleden kwamen de eerste onderdelen van het systeem in Zuid-Korea aan.

China vindt het maar niets dat de Amerikaanse radars ook ver op Chinees grondgebied kunnen kijken. Volgens Beijing wordt het machtsevenwicht in de regio verstoord doordat het THAAD-systeem in tijden van oorlog ook Chinese raketten uit de lucht kan schieten voordat ze goed en wel vertrokken zijn.

 

Anti-Koreaans sentiment

De afgelopen weken groeit anti-Koreaans sentiment in China. Daarbij worden grote en kleine protestacties uitgevoerd, waarvan niet altijd duidelijk is of ze door overijverige ambtenaren en patriottistische burgers of door de centrale overheid worden geïnitieerd.

Zo worden er aanmerkelijk minder reizen naar Zuid-Korea geboekt. De warenhuisketen Lotte zag tot zijn verbijstering dat tientallen vestigingen werden gesloten wegens overtreding van de brandveiligheidsregels. Het geeft te denken dat brandweerkorpsen door heel China op hetzelfde moment tot de conclusie kwamen dat de veiligheid bij Lotte niet deugt.

maandag 20 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Tillerson is als was in Chinese handen
China woedend over anti-raketsysteem in Zuid-Korea
China's defensiebegroting stijgt met 7 procent

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder