economie cultuur politiek RSS

Opvangcentrum gesloten na dood daklozen

Opvangcentrum gesloten na dood daklozen

Autoriteiten in Xinfeng hebben een privaat opvangcentrum voor daklozen gesloten en vier medewerkers aangehouden. Volgens Chinese media zijn in het centrum in de eerste zes weken van het jaar 21 personen overleden.

Een relatief hoog sterftecijfer, dat wil burgemeester Ma Zhiming wel toegeven. Maar dat in een paar weken tijd 21 personen in het Lianxi opvangcentrum voor daklozen in Xinfeng zijn gestorven, dat wil hij niet bevestigen.

Toch is dat wat Beijing Nieuws maandag onthulde. Volgens onderzoek van de krant waren de omstandigheden in het opvangcentrum zeer slecht. De opvang was overbevolkt en beschikte over gebrekkige sanitaire voorzieningen.

 

Administratieve fout

De zaak kwam aan het rollen door de dood van Lei Wenfeng, een 15-jarige jongen met autisme. Hij overleed in december zes weken na zijn aankomst in het centrum aan tyfus. Volgens zijn vader was de jongen voor zijn dood zo sterk vermagerd, dat hij het lichaam niet meer herkende.

Het overlijden van Lei maakte duidelijk dat er van alles mis was. De jongen werd abusievelijk als meerderjarig gezien, waardoor hij op de overbevolkte afdeling voor volwassenen werd geplaatst, zonder dat iemand naar hem omkeek. Bovendien werd hij tegen de regels in niet geadministreerd, waardoor Lei als vermist bleef gemeld en zijn vader wekenlang tevergeefs op zoek was naar zijn weggelopen zoon. Vanwege zijn autisme sloot Lei zich af van anderen en kon niet goed voor zichzelf opkomen.

 

Winstgevend bedrijf

In het Lianxi opvangcentrum, een voormalige gevangenis, werd sinds 2010 onderdak geboden aan ruim 700 daklozen. Verschillende lokale overheden in de provincie Guangdong brachten hier hun daklozen naartoe. Toch was er niet of nauwelijks controle op de omstandigheden in de opvang. Het centrum maakte sinds 2015 twee miljoen yuan winst per jaar (280.000 euro).

Begin deze maand is het gesloten en zijn de bewoners elders ondergebracht. Directeur Luo Lifang wordt verdacht van verduistering.

UPDATE - Het ministerie van burgerzaken heeft woensdag opdracht gegeven daklozencentra door het hele land te controleren. Instellingen die niet aan de regels voldoen moeten onmiddellijk worden gesloten. Inmiddels is duidelijk dat onder de 733 daklozen die in het inmiddels gesloten centrum in Xinfeng verbleven er tientallen besmettelijke ziektes hadden, waaronder tbc

dinsdag 21 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Familiedrama leidt tot debat over heropvoedingskamp
Vader doodt gokverslaafde zoon
Woonvergunning voor documentloze Chinezen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder