economie cultuur politiek RSS

Zuid-Korea vraagt voetbalfans rustig te juichen

Zuid-Korea vraagt voetbalfans rustig te juichen

De Zuidkoreaanse ambassade in Beijing roept voetbalfans die donderdag de wedstrijd tegen China bezoeken op zich ordelijk en niet-provocerend te gedragen. Ondertussen wil de Zuidkoreaanse voetbalbond veiligheidsgaranties voor zijn dameselftal dat volgende maand in Noord-Korea speelt.

Twee dagen voor het kwalificatieduel tussen China en Zuid-Korea heeft de Zuidkoreaanse ambassade in de Chinese hoofdstad een veiligheidswaarschuwing afgegeven. "Zuidkoreanen die zich in China bevinden moeten ervoor zorg dragen dat zij op de meest ordelijke manier voor hun team juichen als mogelijk is", aldus een verklaring van de ambassade. "Wees extra voorzichtig en probeer problemen met Chinezen door onnodige woorden of daden te voorkomen."

Donderdag speelt China in Changsha, provincie Hunan tegen Zuid-Korea in het kader van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap 2018. Op de helft van deze kwalificatieronde staat China met twee punten uit vijf wedstrijden onderaan en koerst op uitschakeling af. Zuid-Korea staat tweede met tien punten; een plek die recht geeft op plaatsing voor het eindtoernooi in Rusland. De heenwedstrijd werd door Zuid-Korea met 3-2 gewonnen.

 

Ongenoegen

In China lopen anti-Koreaanse sentimenten hoog op, nadat de regering in Seoul instemde met de plaatsing van een Amerikaans anti-raketsysteem op zijn grondgebied. Het THAAD-systeem moet bescherming bieden tegen Noordkoreaanse kernraketten, maar volgens de Chinese regering vormt het een inbreuk op zijn veiligheidsbelangen.

Ook veel Chinese burgers maken zich druk over het Zuidkoreaanse besluit. Het leidt tot een golf van kleine patriottistische protestacties om het grote ongenoegen kenbaar te maken. De politie in Changsha heeft uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen om te zorgen dat de wedstrijd in goede orde verloopt.

 

Wedstrijdspanning

Oplopende spanningen in Oost-Azië hebben ook hun weerslag op het damesvoetbal. In april moeten de Zuidkoreaanse vrouwen bij hun noorderburen op bezoek voor een kwalificatiewedstrijd voor de Azië Cup. Het ministerie van hereniging heeft de regering in Pyongyang om een schriftelijke verklaring gevraagd waarin de veiligheid en terugkeer van Zuidkoreaanse speelsters wordt gegarandeerd. Formeel zijn Noord- en Zuid-Korea nog altijd in oorlog met elkaar.

Eerder besloot de Aziatische voetbalbond de wedstrijd tussen Noord-Korea en Maleisië voor onbepaalde tijd uit te stellen. De Maleisische spelers vrezen na de wedstrijd als gijzelaars te worden vastgehouden, vanwege de opgelopen spanningen tussen beide landen. Noord-Korea is woedend dat het door de Maleisische regering is beschuldigd achter de dood van Kim Jong-nam te zitten. De Noordkoreaanse voetbalbond heeft nu extra tijd gekregen om een wedstrijd op neutraal terrein te organiseren, mogelijk in China.

dinsdag 21 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Zuid-Korea klaagt bij WTO over China
China woedend over anti-raketsysteem in Zuid-Korea
Chinese voetbal in twintig jaar naar de top

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder