economie cultuur politiek RSS

Twee schoolkinderen doodgedrukt

Twee schoolkinderen doodgedrukt

Op een lagere school in Puyang zijn woensdagochtend twee kinderen om het leven gekomen toen zij onder de voet werden gelopen. Nog eens twintig kinderen raakten gewond.

De tragedie deed zich voor rond half negen toen het pauze was op de Experimentele Basischool nummer 3. Volgens eerste berichten zouden zich zoveel kinderen in een toiletruimte hebben bevonden dat een muur het begaf. Latere verklaringen van de lokale overheid spreken echter over gedrang op een trap, waarbij kinderen ten val zouden zijn gekomen en in de paniek die toen ontstond onder de voet zouden zijn gelopen.

Een kind stierf op weg naar het ziekenhuis; de ander overleed later aan zijn verwondingen. Van de gewonden zouden er twee ernstig aan toe zijn. Een onderzoek naar de gebeurtenissen is nog in volle gang, maar media in de provincie Henan melden dat de schooldirecteur is ontslagen.

 

Onder de voet

Sommige scholen in China hebben zoveel leerlingen, dat ongelukken door de drukte vaker voorkomen. In 2014 kwamen zes basisschoolleerlingen om het leven in Kunming toen zij op een trap onder de voet werden gelopen. Iets soortgelijks gebeurde in 2009 in Xiangxiang, toen acht kinderen in het gedrang op een trap omkwamen

In 2013 kwamen in de provincie Hebei vier leerlingen van een basisschool om toen er paniek ontstond nadat een muur het begaf.

UPDATE - Lessen in de school in Puyang zijn tot maandag opgeschort. Woensdag is begonnen met de aanleg van meer toiletten. Volgens de site Sixth Tone heeft de school 1.700 leerlingen verdeeld over 23 klassen en met slechts vijf toiletten ter beschikking. De dood van de leerlingen leidt tot verhitte discussies over de drukte op Chinese scholen op het platteland, waar vele tientallen leerlingen per klas geen uitzondering zijn.

woensdag 22 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Tien kinderen gewond bij aanval op school
Dood achtergebleven kinderen schokt China
School stort in: vier doden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder