economie cultuur politiek RSS

Amerikaans beveiligingsbedrijf richt zich op China

Amerikaans beveiligingsbedrijf richt zich op China

De Frontier Services Group, dat bedrijven beveiligt in onrustige regio's, opent twee vestigingen in China. Het Amerikaanse bedrijf ziet kansen bij Chinese ondernemingen die in toenemende mate uitvliegen.

Frontier Services Group? Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord. Maar van oprichter Erik Prince (foto, rechts) misschien wel. Deze oud-militair stond in 1997 aan de wieg van Blackwater, het private leger dat voor overheden en bedrijven de veiligheid garandeerde in crisisgebieden zoals Irak en Afghanistan.

Zijn nieuwe bedrijf FSG is al groot in Afrika en nu ziet Prince kansen in China. Of beter gezegd: voor bedrijven die betrokken zijn bij het Gordel en Weg-initiatief. De revitalisering van land- en zeeroutes vanuit China naar Europa biedt kansen, maar ook gevaren waar zwakke regeringen de veiligheid niet kunnen garanderen. Het turbulente Midden-Oosten (IS, burgeroorlog), Centraal-Azië (IS, Taliban, Al Qaeda), Zuidoost-Azië (burgeroorlog, piraterij) en Oost-Afrika (IS, piraterij) verkeert in een alles behalve stabiele situatie.

 

Onbewapend

FSG kondigde woensdag de bouw van twee Chinese uitvalsbases aan. Eentje in de zuidelijke provincie Yunnan, die dit jaar moet worden geopend. En eentje in Xinjiang, die volgend jaar operationeel wordt. In die vestiging moet ook een trainingscentrum komen.

Prince zei in een gesprek met Global Times dat FSG niet met Blackwater te vergelijken is. FSG-medewerkers zijn niet bewapend en zijn alleen actief op het gebied van persoonsbeveiliging, veiligheidsadvies, risico-analyse en inlichtingen verzamelen. Blackwater kwam in opspraak doordat medewerkers in Irak zich mogelijk schuldig hadden gemaakt aan het doden van burgers en het verrichten van buitengerechtelijke arrestaties. Blackwater verloor een groot deel van zijn opdrachtgevers waarna Prince het bedrijf verkocht. Blackwater veranderde na alle negatieve publiciteit zijn naam in Academi.

woensdag 22 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China erkent anti-terrorismeactie in Afghanistan
Chinees investeringsfonds Oost- en Centraal-Europa
Xi bezoekt onrustig Midden-Oosten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder