economie cultuur politiek RSS

Kijktip: Barbaren & Wijsgeren

Kijktip: Barbaren & Wijsgeren

Vanaf zaterdag is in het Frans Hals Museum in Haarlem de tentoonstelling Barbaren & Wijsgeren te zien. De expositie belicht de wederzijdse beeldvorming tussen China en Nederland in de Gouden Eeuw.

In de zeventiende eeuw was Nederland een spil in een wereldwijd netwerk van handelsrelaties. Als een van de weinige Europese landen had Nederland in de 16de en 17de eeuw contacten met het Chinese Keizerrijk, het Rijk van het Midden. Chinese producten werden voor het eerst een alledaags onderdeel van Nederlandse huishoudens en geïllustreerde boeken over China bleken ongekend populair. Tegelijkertijd botste nieuwe kennis vaak met oude aannames over het Rijk van het Midden.

Barbaren & Wijsgeren belicht de wederzijdse beeldvorming die ontstond uit de eerste innige contacten tussen Nederlanders en Chinezen. Nederlanders waren gefascineerd door het ‘exotische’ China en hun eeuwenoude cultuur en kennis, hoewel lang niet alles even makkelijk werd geaccepteerd. Ook Chinezen vormden na hun eerste ontmoetingen een beeld van Nederlanders, die als ‘roodharige barbaren’ verbazing wekten.

 

Kunstvoorwerpen uit de Gouden Eeuw

Een keur aan schilderijen, tekeningen, porselein en modellen uit de Gouden Eeuw brengt de culturele uitwisseling in kaart. Duidelijk wordt hoe de stereotypen over de Chinese handel en wandel het moderne Chinabeeld hebben bepaald.

De tentoonstelling is te zien in het Frans Hals Museum van 25 maart tot en met 20 augustus 2017. Meer info en online tickets bestellen op de site van het Frans Hals Museum.

zaterdag 25 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Kijktip: Genghis Khan-tentoonstelling

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder