economie cultuur politiek RSS

Nieuwe chief executive Carrie Lam wil kloof dichten

Nieuwe chief executive Carrie Lam wil kloof dichten

Volgens verwachting is Carrie Lam zondag gekozen tot nieuwe chief executive van Hong Kong. In haar overwinningsrede zei ze dat ze pal zal staan voor de rechten van de inwoners en wil proberen verdeeldheid over de positie ten aanzien van het Chinese vasteland te overbruggen.

Lam werd met een grote meederheid gekozen. Van de 1.194 afgevaardigden in het kiescomité brachten 1.163 leden een geldige stem uit. Lam verzamelde er 777, ruim twee keer zoveel als haar rivaal Donald Tsang, die volgens opiniepeilingen favoriet bij de burgers was (365 stemmen). Op outsider Woo Kwok-hing werden slechts 21 stemmen uitgebracht.

Met een absolute meerderheid voor Lam was geen tweede stemronde nodig. In het ingewikkelde kiessysteem van Hong Kong kiezen niet de burgers, maar afgevaardigden van beroepsgroepen de nieuwe leider van het stadsbestuur. Lam was totdat ze besloot zich kandidaat te stellen de hoogste ambtenaar van Hong Kong. De 777 stemmen die op haar zijn uitgebracht zal haar zonder twijfel een nieuwe bijnaam opleveren; het getal zeven klinkt in het Kantonees hetzelfde als een scheldwoord voor een dom persoon.

 

Verzoenende toon

Lam wordt gezien als zeer pro-Beijing en is bepaald niet populair bij de pro-democratiebeweging. Ze hield een slimme rede nadat haar overwinning bekend werd gemaakt. Ze zei dat ze eerst burgers in alle kiesdistricten wil ontmoeten, voordat ze een kennismakingsbezoek brengt aan de vertegenwoordigers van Beijing in Hong Kong.

Ook zei ze zich sterk te willen maken voor het behoud van Hong Kongs Basic Law, waarin de autonomie van de stad is vastgelegd en rechten als vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Ze sloeg daarbij een verzoenende toon aan ten aanzien van het pro-democratiekamp. "Hong Kong, ons thuis, lijdt onder een grote verdeeldheid en een hoop opgebouwde frustraties. Mijn prioriteit wordt het helen van die deling."

 

Herdenking

Lam treedt op 1 juli in functie en volgt dan CY Leung op. Die dag wordt in Hong Kong de overdracht van de stad door Groot-Brittannië aan China herdacht, dit jaar 20 jaar geleden. Traditioneel gaan op 1 juli honderdduizenden burgers de straat op om te demonstreren voor het behoud van hun burgerrechten. En de pro-democratiebeweging zal dat dit jaar zeker willen doen om Lam daaraan te herinneren.

De grote vraag is of dat dit jaar ook kan. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Chinese president Xi Jinping dit keer de herdenking in Hong Kong bijwonen. Ook gaan er geruchten over een grote militaire parade van het Chinese garnizoen, als demonstratie van China's macht over Hong Kong. Als die plannen doorgaan zal er weinig tot geen ruimte zijn voor protestdemonstraties.

zondag 26 maart 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over benoeming Chief Executive HK
'China mag zich met verkiezingen HK bemoeien'
Politieagenten HK schuldig aan mishandeling activist

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder