economie cultuur politiek RSS

Bevestigd: volgende week topontmoeting Xi en Trump

Bevestigd: volgende week topontmoeting Xi en Trump

De Chinese president Xi Jinping zal op donderdag 6 en vrijdag 7 april een bezoek brengen aan de Verenigde Staten. Hj zal door zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump worden ontvangen in Florida.

Donderdagochtend bevestigde het Chinese ministerie van buitenlandse zaken wat al wekenlang rondzong: de presidenten van de twee grootste economieën ter wereld zullen elkaar persoonlijk ontmoeten. Gekozen is voor een informele setting ver van Washington; het Mar-a-Lago Resort in Palm Beach. Het resort is eigendom van het Trump-consortium en de president brengt er veel tijd door.

Opvallend is dat Xi daar niet zal logeren; er is een hotel in de omgeving afgehuurd voor de Chinese delegatie. De reden is niet gemeld, maar zal waarschijnlijk te maken hebben met de gebrekkige privacy. Toen de Japanse premier Shinzo Abe Mar-a-Lago bezocht, dineerde hij met Trump op een terras waar ook andere resortgasten zaten te eten. Toen de president werd geïnformeerd dat Noord-Korea een nieuwe rakettest had uitgevoerd, ontstond er een rommelige situatie waarbij Trump, Abe en hun medewerkers zich ten overstaan van de verbaasde blikken van de andere eters zich rond een laptop schaarden om de situatie te bespreken. Dit zal de Chinese protocolafdeling niet gebeuren.

 

Economie en Noord-Korea

Er valt genoeg te bespreken voor de twee wereldleiders. Hoog op de agenda staan economische thema's. Trump heeft meermaals gezegd dat hij China verantwoordelijk houdt voor het verdwijnen van Amerikaanse banen en dat importheffingen daarom nodig zijn. Gevraagd naar de uiteen-lopende standpunten, zei regeringswoordvoerder Lu Kang dat beide landen zich beter kunnen richten op het groter maken van de taart, dan op de vraag hoe die te verdelen.

Maar ook Noord-Korea zal worden besproken. De Verenigde Staten vinden dat China te weinig doet om de Noordkoreanen te dwingen hun kernwapenprogramma te stoppen. China is op zijn beurt geïrriteerd door het Amerikaanse voornemen een hypermodern anti-raketsysteem in Zuid-Korea te stationeren om de dreiging uit het noorden te neutraliseren. Volgens China is het THAAD-systeem een bedreiging voor zijn eigen nucleaire slagkracht. Mogelijk krijgen Xi en Trump hun eigen Noordkoreaanse crisis-momentje; inlichtingenbronnen zeggen dat het regime in Pyongyang voor komende week een nieuwe kernproef voorbereidt.

 

Taiwan, cyberspionage en Zuidchinese-Zee

Andere onderwerpen die mogelijk aan bod komen zijn Taiwan, cyberspionage en de Zuidchinese-Zee. Dat is echter niet zeker. De nadruk van het bezoek moet immers liggen op de kennismaking van de twee wereldleiders en het opbouwen van vertrouwen. Geschilpunten waarover men het waarschijnlijk toch niet eens wordt kunnen dan beter wachten of op een lager niveau worden besproken.

Het heeft ongebruikelijk lang geduurd voordat het bezoek werd aangekondigd. Dat wijst erop dat tot in een laat stadium werd onderhandeld over de agenda en de te verwachten standpunten. De Chinezen houden niet van verrassingen (en gezichtsverlies). Xi brengt op weg naar Amerika een kort bezoek aan Finland.

donderdag 30 maart 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Tillerson is als was in Chinese handen
Taiwan wil defensiebudget met 50 procent verhogen
Li waarschuwt voor handelsoorlog met VS

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder