economie cultuur politiek RSS

VS arresteert ambtenaar wegens spionage voor China

VS arresteert ambtenaar wegens spionage voor China

Een medewerkster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken is aangehouden op verdenking van spionage. Zij zou contacten met Chinese geheim agenten ten onrechte niet hebben gemeld.

De 60-jarige Candace Marie Claiborne werkte sinds 1999 bij het ministerie. Zij had vanwege haar werk toegang tot vertrouwelijke gegevens van de Amerikaanse overheid. Dinsdag werd zij aangehouden en woensdag voor de rechter gebracht die besloot dat er voldoende redenen zijn haar langer vast te houden.

Volgens de openbaar aanklagers had Claiborne jarenlang contact met twee medewerkers van het Chinese ministerie van staatsveiligheid. Zij zou van hen contant geld en geschenken hebben geaccepteerd. Uit de voorlopige aanklacht blijkt niet dat zij staatsgeheime informatie heeft gegeven. Vooralsnog wordt haar alleen ten laste gelegd dat zij de contacten met agenten van een vreemde mogendheid tegen de regels in niet heeft gemeld.

 

Mysterieuze geliefde

Dat zij zich bewust was dat zij de regels overtrad, blijkt volgens de aanklacht uit het feit dat zij een medeplichtige opdracht gaf e-mails en ander bewijs te vernietigen nadat de FBI haar had benaderd over de Chinese contacten. De medeplichtige is een jonge man die ze heeft leren kennen bij bezoeken aan Beijing en Shanghai en met wie zij blijkbaar een relatie had. De Chinese agenten betaalden voor zijn appartement, opleiding en geschenken. Claiborne zelf ontving 2.500 dollar en een iPhone.

De aanhouding komt een paar dagen voor het kennismakingsbezoek van de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump.

donderdag 30 maart 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Bevestigd: volgende week topontmoeting Xi en Trump
VS verdenken Chinese firma van nucleaire spionage
Duim omhoog van partijtabloid voor Chinese spion

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder