economie cultuur politiek RSS

Panda krijgt eindelijk nationaal park

Panda krijgt eindelijk nationaal park

De Chinese regering voegt 67 natuurgebieden samen om zo een gigantisch nationaal park voor reuzenpanda's te creëeren. Het is een ultieme poging om de nationale knuffelbeer voor uitsterven te behoeden.

Het nieuwe park strekt zich uit over drie provincies, Sichuan, Gansu en Shaanxi, en zal drie keer zo groot zijn als Yellowstone Park in Amerika. Of dichter bij huis: bijna 500 keer groter dan Nationaal Park de Hoge Veluwe. Om de losse natuurgebieden te verbinden moeten 170.000 Chinezen verhuizen.

Met het Nationale Pandapark neemt China een belangrijke stap om uitsterven te voorkomen. Het grootste probleem van de panda's is versnippering van hun leefgebied. De panda's leven tegenwoordig in geïsoleerde populaties, waarvan sommige zo klein zijn dat ze door inteelt dreigen te verdwijnen.

 

Levensvatbaar

Door de gebieden te verbinden moet er in 2025 een levensvatbare populatie van meer dan tweeduizend panda's bestaan. De International Union for Conservation of Nature verwijderde de panda in 2016 van de lijst met bedreigde diersoorten. Volgens tellingen in 2014 leven er 1.864 panda's in het wild. Rond de eeuwwisseling waren dat er nog ongeveer 1.100. Reden om de status van de panda te veranderen van 'bedreigd' naar 'kwetsbaar'.

De Chinese staatsbosadministratie zei toen al dat het te was vroeg om te juichen en wees op de versnippering van het leefgebied. Bovendien, voegde de administratie eraan toe, vormt klimaatverandering een bedreiging voor de bamboeplanten. Als de temperatuur op aarde twee graden stijgt, dreigt een derde van alle bamboebossen in China te verdwijnen. Het dieet van de panda's bestaat voor 99 procent uit bamboe.

 

Fokprogramma

Het beschermen van de reuzenpanda is een succesverhaal. Tot ver in de vorige eeuw werd de panda fanatiek bejaagd in China voor zijn vlees en pels. Pas in de jaren '80 groeide de liefde voor de koddige zwartwitte beer en werd hij China's nationale symbool.

Anders dan vaak gedacht is het herstel van de pandapopulatie niet zozeer te danken aan het intensieve fokprogramma van de Chinese overheid. Er leven 422 panda's in gevangenschap en er zijn slechts zeven gefokte exemplaren in het wild uitgezet, waarvan er vijf overleefden.

vrijdag 31 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Reuzenpanda van lijst bedreigde diersoorten
Panda's hebben andere smaak dan verzorgers
Chinese onderzoekers begrijpen panda's (een beetje)

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder