economie cultuur politiek RSS

Mogelijk topontmoeting Abe en Xi in de maak

Mogelijk topontmoeting Abe en Xi in de maak

De Chinese vice-minister van buitenlandse zaken Kong Xuanyou is maandag in Tokio aangekomen voor een driedaags bezoek. De Japanse regering hoopt dat er animo is voor een Chinees-Japanse topontmoeting in juli om over Noord-Korea te spreken.

Kong ontmoet in Tokio zijn Japanse ambtsgenoot Takeo Akiba. Op de agenda staan het verder normaliseren van de bilaterale betrekkingen, een uitnodiging aan premier Li Keqiang om een officieel bezoek aan Japan te brengen, het bepalen van een datum en agenda voor het jaarlijkse overleg tussen China, Japan en Zuid-Korea en een mogelijke topontmoeting tussen premier Shinzo Abe en de Chinese president Xi Jinping.

Die meeting zou plaats kunnen hebben in de marge van de G20 in Hamburg (7 en 8 juli). Japan wil met China de mogelijkheden bespreken om gezamenlijk de Noordkoreaanse ontwikkeling van kernwapens en ballistische raketten te stoppen.

 

Gezamenlijk belang

Abe en Xi spraken elkaar voor het laatst in november op een economische top in Peru. De relatie tussen de tweede en derde economie ter wereld bereikte een dieptepunt in 2012, toen de ruzie oplaaide om omstreden eilandjes in de Oostchinese-Zee, Senkaku in het Japans en Diaoyu in het Chinees genoemd. Sindsdien wordt geprobeerd de ijzige relatie voorzichtig te ontdooien, waarbij China er zorg voor draagt dat Japan de vragende partij is.

Als het om Noord-Korea gaat hebben beide landen een gemeenschappelijk belang. Het regime in Pyongyang trekt zich steeds minder aan van grote broer China. Ook in Beijing maken ze zich grote zorgen over de ontwikeling van een nucleair wapenarsenaal in Noord-Korea. Zeker omdat het indirect ongewenste gevolgen heeft voor China, zoals de plaatsing van een Amerikaans anti-raketsysteem in Zuid-Korea. Bovendien zet Noord-Korea de relatie met de Verenigde Staten onder druk; Washington vindt dat China te weinig doet om zijn bondgenoot te beteugelen. Eind deze week brengt de Chinese president Xi een kennismakingsbezoek aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump.

maandag 3 april 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

Bevestigd: volgende week topontmoeting Xi en Trump
China waarschuwt Japan en Zuid-Korea
Xi: 'Japanse invasiemacht was duivelachtig'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder