economie cultuur politiek RSS

China gaat mega-stad bouwen om Beijing te ontlasten

China gaat mega-stad bouwen om Beijing te ontlasten

De Chinese overheid kondigt de bouw aan van een nieuwe duurzame miljoenenstad. Xiong'an wordt op termijn drie keer zo groot als New York.

Zo'n 110 kilometer ten zuiden van Beijing moet de stad van de toekomst verrijzen. Het plan werd zaterdag onthuld in een gezamenlijke verklaring van het centrale comité van de communistische partij en het kabinet. Daarbij werd meerdere keren vermeld dat het idee rechtstreeks van het hart van het leiderschap, president Xi Jinping, afkomstig is.

De naam is een samentrekking van twee plaatsjes die door de nieuwe megastad zullen worden opgeslokt: Xiongxian en Anxin. Volgens de verklaring zal de stad volgens de modernste smart city inzichten worden gebouwd, met veel aandacht voor duurzaamheid en het welzijn van zijn inwoners. Dat is maar goed ook, want het plangebied ligt middenin de zwaar vervuilde provincie Hebei en omvat moerassen en het grote Baiyangdian-meer dat als belangrijke drinkwaterbron dient.

 

Speciale economische zone

Chinese planologen hebben al eerder aangegeven dat zij niet willen dat Beijing verder uitdijt. Om te voorkomen dat de hoofdstad op slot gaat en er geen ruimte meer is voor hoofdkantoren en overheidsinstellingen, moeten anderen plaats maken. Markten, industrie, onderwijsinstellingen en ziekenhuizen zullen worden verplaatst.

Xiong'An wordt een speciale economische zone, met de daarbij horende aantrekkelijke vestigings-voorwaarden. Staatsmedia vergeleken het project al met de bruisende stadsuitbreidingen in Shanghai Pudong en Shenzhen. In eerste instantie wordt een stad van honderd vierkante kilometer uit de grond gestampt. Maar op termijn kan Xiong'An uitgroeien tot tweeduizend vierkante kilometer, bijna de oppervlakte van de hele provincie Limburg.

 

Taart uit de lucht

De onverwachte aankondiging zorgde zondag en maandag voor lange files vanuit Beijing. Veel Chinezen zijn een paar dagen vrij vanwege het Qingming-festival en besloten alvast een kijkje te nemen. En dat niet alleen; de huizenprijzen in de regio verdubbelden bijna in twee dagen tijd. De overheid heeft maandag besloten de huizenverkoop tot nader order te bevriezen om speculatie te voorkomen.

De Chinese televisiejournaals spraken van 'een taart die uit de lucht is komen vallen' voor huizenbezitters. Maar ook andere inwoners van het plangebied zien mogelijkheden. Een vrijgezel bood zich op sociale media aan als huwelijkskandidaat; onder zijn foto het bijschrift 'Man, 53 jaar, twee hectare land in Xiongxian'.

dinsdag 4 april 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Beijing verwacht dat smogprobleem in 2030 is opgelost
Baoding wordt Beijing-Zuid
Beijing verzakt; gevaar voor gebouwen, infrastructuur

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder