economie cultuur politiek RSS

Trump noemt Xi al vriend

Trump noemt Xi al vriend

Lachende gezichten en veel aardige woorden op de eerste dag van de kennismaking van de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. Maar de tweede dag zal serieuzer zijn.

Begin donderdagmiddag landde het Air China-toestel met Xi en zijn echtgenote Peng Liyuan in Florida. 's Middags stond de eerste kennismaking met Trump op het programma in het 'Witte Huis van het Zuiden', Trumps buitenverblijf Mar-a-Lago.

De ontvangst was hartelijk geweest, zei Trump tegen journalisten bij aanvang van het diner. Hij noemde de bijeenkomst de start van 'heel, heel goede relatie'. "We hebben al een lange discussie achter de rug en tot nu toe heb ik niets gekregen", grapte Trump. "Maar we hebben een vriendschap ontwikkelt, dat kan ik zien."

 

Duizend redenen

Door Chinese zijde werd ook een positief beeld geschetst. "Er zijn duizend redenen om deze relatie te laten werken en er is er geeneen om hem stuk te maken", zou Xi volgens persbureau Xinhua bij de kennismaking hebben gezegd. Xi nodigde Trump uit voor een tegenbezoek aan China en die uitnodiging werd aanvaard.

Daarna dineerden de twee presidentsparen met elkaar, met Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner direct naast Peng. Op het menu ceasars salad vooraf, zeetong of biefstuk als hoofdgerecht en chocoladetaart met vanillesaus of sorbetijs toe. Een eenvoudig menu voor een diner van de twee machtigste mannen op aarde. Maar bepaald niet de hamburger die Trump tijdens zijn verkiezingscampagne nog beloofde aan Xi voor te zullen zetten.

 

Syrië

Hoe vriendelijk de eerste kennismaking ook was, de vraag is hoe de vrijdagochtend zal gaan verlopen. Nadat het diner was afgerond en de Chinese delegatie naar het hotel was vertrokken, werd bekend dat de Verenigde Staten een grootscheepse raketaanval op Syrië hadden uitgevoerd als vergelding voor een gifgasaanval op de bevolking.

China is van oudsher fel tegenstander van unilateraal ingrijpen in andere landen en benadrukt al langer dat de Syrische burgeroorlog aan de onderhandelingstafel moet worden opgelost. Xi zal bovendien betreuren dat de aanval de publieke aandacht afleidt van het bezoek waar hij als wereldleider kan schitteren.

 

Noord-Korea

Maar belangrijker nog is het dat het druk zet op de gesprekken met Trump op vrijdag, als Noord-Korea op de agenda staat. De Amerikaanse aanval laat zien dat president Trump bereid is in te grijpen als hij dat nodig acht. Het benadrukt dat de VS nog altijd een wereldwijde supermacht is die niet schuwt militaire middelen te gebruiken om zijn doelen te bereiken.

De VS vragen China mee te helpen het Noordkoreaanse regime te dwingen zijn kernwapen-programma op te geven. Zo niet, dreigde Trump deze week in een interview met de Financial Times, lossen wij de kwestie zelf wel op. Het was onduidelijk of Xi door Trump tevoren is ingelicht over het voornemen Syrië te bombarderen. Xi's bezoek wordt vrijdag afgerond met een werklunch.

 

Meer weten over het kennismakingsbezoek? Lees dan ook mijn column in Elsevier.

vrijdag 7 april 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Peng Liyuan

Gerelateerde onderwerpen:

Bevestigd: volgende week topontmoeting Xi en Trump
Tillerson is als was in Chinese handen
Li waarschuwt voor handelsoorlog met VS

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder