economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 14

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 14

Andere verhalen in de media over China waren deze week: virale spinazie, bruid 2.0 en een kapitalistisch drankje.

Een boer in Jiuwu keek raar op; wat de vorige avond nog een groene akker met een veelbelovende oogst was, leek nu meer op een maanlandschap. En het is allemaal te wijten aan een kleine vergissing met grote gevolgen.

Dat zit zo: de boer liet op zijn land een paar bomen planten. Wat moeten we doen met de spinazie die daar staat?, vroegen de landarbeiders. Die mag je meenemen, zei de boer. De landarbeiders stuurden 's middags hun vrouwen naar de akker om de overbodige spinazie weg te snijden. Maar dat was veel te veel om zelf op te eten. Dus maakte een van de vrouwen een kort filmpje dat ze via WeChat met wat vrienden deelde: gratis spinazie!

Maar de vrienden deelden het filmpje met hun vrienden. En die weer met hun vrienden. En binnen een paar uur stonden tientallen mensen op de akker spinazie te snijden alsof hun leven ervan afhing.

De boer ontdekte de volgende dag wat er gebeurd was. Hij was geruïneerd nu de hele spinazieoogst was verdwenen. Terwijl hij alleen maar bedoeld had dat de landarbeiders de spinazie weg konden halen die op de plek stond waar de bomen in de grond werden gezet. De vrouw die de spinaziemanie had ontketend voelde zich schuldig en zette opnieuw een filmpje online met het verzoek het te delen. En zie: tientallen mensen kwamen naar de boerderij om voor hun gratis spinazie te betalen. De boer is uit de kosten en een verhaal rijker.

 

Je bent 31, hoogopgeleid, je hebt je eigen bedrijf en een mooi appartement. Je hebt alleen geen vrouw. Familieleden en vrienden blijven maar vragen: wanneer vind je nou eens een leuke echtgenote?

Zheng Jiajia in Hangzhou besloot zijn expertise als computerprogrammeur te gebruiken om voor eens en voor altijd een einde aan het gezeur te maken. Hij maakte een robot, Yingying, en trouwde haar. Een mooie bruiloft mag ik wel zeggen, volgens de tradities van Hangzhou en in aanwezigheid van zijn vrienden en moeder.

Chinese internetgebruikers raken niet uitgepraat over het half mens/half robot-huwelijk. Er wordt veel gespot. Sommigen vragen zich af of het geen publiciteitsstunt is voor Zhengs bedrijf. Maar anderen zien louter voordelen. Zheng zal ieder jaar ouder worden, maar Yingying blijft jong en heeft alleen af en toe een software-update nodig. 

En laten we wel zijn; robots nemen steeds meer taken van ons over. Het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat iemand robots inzet het enorme tekort aan huwbare vrouwen in China op te lossen. Zheng heeft met zijn uitvinding goud in handen!

 

China en kapitalisme. Het blijft net zo'n gek koppel als Trump en protectionisme. Chinezen zijn gek op geld en hebben een grote bewondering voor wie steenrijk is geworden.

Zo bezien is het helemaal niet gek dat Coca-Cola een van de rijkste mannen ter wereld, Warren Buffett, heeft gekozen als het symbool om Cherry Coke in China te introduceren. Sinds deze week siert het hoofd van de 86-jarige belegger alle blikjes en flesjes van de cola met kersensmaak.

Buffett is in China heel bekend. Veel particuliere beleggers zijn fan van deze self made multimiljardair. Als hij zijn jaarlijkse bijeenkomst voor investeerders houdt, zit de zaal vol met leergierige Chinezen. En zijn presentatie wordt maar in één taal ondertiteld: Mandarijn.

Buffett hoeft geen vergoeding voor het gebruik van zijn hoofd. Hij belegt sinds 1985 in Coca-Cola en is de grootste aandeelhouder met 9,3 procent van de aandelen.

 

Bij de foto: dit is Li Liangwei. Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar hij is China's bekendste dubbelganger van Donald Trump. Zijn haarkleur lijkt niet goed, zijn huidskleur ook niet en eigenlijk spreekt Li helemaal geen Engels. Maar dat geeft allemaal niets, want volgens Li lijkt hij op Trump in temperament en mentaliteit. Dat klopt, want hij kwam op het idee toen iemand tijdens een woedeuitbarsting zei: jij lijkt wel een beetje op Donald Trump! Maar oordeel vooral zelf en bekijk deze video.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 7 april 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 13

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder