economie cultuur politiek RSS

Beloning voor tips over buitenlandse spionnen

Beloning voor tips over buitenlandse spionnen

De stad Beijing looft forse beloningen uit voor tips die leiden tot de aanhouding van buitenlandse spionnen en verraders. Volgens het stadsbestuur is de hoofdstad de favoriete bestemming van buitenlandse geheime diensten en andere vijandige krachten. 

Alerte burgers die bruikbare tips doorgeven wordt tot wel 500.000 yuan (75.000 euro) beloning in het vooruitzicht gesteld. Een rechtstreeks alarmnummer (12339) is maandag geopend om tips door te geven. De autoriteiten beloven tipgevers te beschermen als hun veiligheid of die van hun familie gevaar loopt.

Klokkenluiders moeten wel zeker van hun zaak zijn. Wie opzettelijk een foute melding doet om anderen te belasteren of ten onrechte tipgeld op te strijken, zal streng worden gestraft.

 

Muur van ijzer

De autoriteiten doen een beroep op de burgers om te helpen een 'Chinese Muur van IJzer' te bouwen tegen verraders en spionnen. Het inroepen van de hulp van de burgers is een "magisch wapen om de overwinning op de vijand te behalen."

Volgens het bureau voor publieke veiligheid is Beijing de favoriete bestemming voor buitenlandse geheime diensten en andere vijandige krachten voor activiteiten zoals "infiltratie, subversie, verdeeldheid zaaien, vernietiging en de diefstal van informatie".

 

Anti-Chinese krachten

Twee jaar geleden introduceerde de centrale overheid al tipgeld om burgers te overtuigen zich te melden als zij als informant waren geworven. Vorig jaar werd voor het eerst de Dag van Nationale Veiligheid gehouden om de aandacht te vestigen op buitenlandse spionage. Toen verscheen ook een verhelderend stripverhaal met als titel Gevaarlijke liefde. Daarin staat een Chinese vrouw centraal die verliefd wordt op een buitenlander die een spion blijkt te zijn.

China is -zoals veel landen- zeker een doelwit van spionage. Er zijn de afgelopen jaren meerdere spionagezaken aan de oppervlakte gekomen. De vraag is of de tipgeldregeling nieuwe informatie oplevert. Het lijkt de Chinese overheid vooral te doen om de burgers in te peperen dat buitenlandse krachten proberen de opkomst van China te dwarsbomen. Daarmee worden niet alleen spionnen bedoeld, maar ook buitenlandse non-profit organisaties die opkomen voor burgerrechten in China.

maandag 10 april 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China laat vermeende spion naar Canada gaan
Doodstraf voor Chinese spion
Celstraf voor burgerspionnen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder