economie cultuur politiek RSS

Amnesty vraagt om openheid doodstraf China

Amnesty vraagt om openheid doodstraf China

Amnesty International vindt dat de Chinese overheid een einde moet maken aan de geheimzinnigheid over het aantal geëxecuteerde gevangenen. Alleen dan kan in China een inhoudelijk debat over de doodstraf worden gevoerd.

De Chinese regering zegt dat het aantal doodvonnissen al jarenlang daalt, maar zonder openheid van zaken kan dat onmogelijk worden geverifieerd. Daarom pleit mensenrechtenorganisatie Amnesty International ervoor de cijfers niet langer tot staatsgeheim te bestempelen.

"Het is de hoogste tijd voor China om zich niet langer als schurkenstaat te gedragen als het om de doodstraf gaat en het Chinese volk eindelijk toe te staan een inhoudelijk debat over de doodstraf in hun land te voeren", aldus Nicholas Bequelin, directeur Oost-Azië.

 

Moslimextremisme

Dinsdag publiceerde Amnesty zijn jaarlijkse overzicht van uitgevoerde doodstraffen wereldwijd. Die daalden van 1.634 executies in 25 landen in 2015 tot 1.032 in 23 landen vorig jaar. Maar omdat betrouwbare cijfers over China ontbreken, wordt dat land niet meegeteld. Amnesty schat dat het aantal voltrokken doodsvonnissen in China groter is dan in de andere landen samen.

China heeft het aantal misdrijven waarvoor de doodstraf kan worden opgelegd de afgelopen jaren teruggebracht. Om de zorgvuldigheid te garanderen moeten doodsvonnissen van lagere rechters eerst aan het centrale hooggerechtshof worden voorgelegd voordat ze onherroepelijk worden. Amnesty wijst echter op de harde campagne tegen moslimextremisme in Xinjiang. Meestal gaan dergelijke campagnes gepaard met een toename van het aantal opgelegde doodstraffen om een voorbeeld aan anderen te stellen. "Het is voor ons onmogelijk om vast te stellen of het aantal doodstraffen in China momenteel omhoog of omlaag gaat", aldus Bequelin.

dinsdag 11 april 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Wordt Jia Jinglong terechtgesteld?
Chinees Hof vernietigt vier doodvonnissen
VN: maatregelen tegen marteling en illegale detentie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder