economie cultuur politiek RSS

Hulp burgers bij bestrijden watervervuiling nodig

Hulp burgers bij bestrijden watervervuiling nodig

Bij het opsporen van waterverontreiniging kan de Chinese overheid de hulp van milieuorganisaties en journalisten goed gebruiken. Dat zegt het ministerie van milieubescherming na de vondst van zwaar vervuilde bassins met industrieel afvalwater.

Individuele burgers en milieuorganisaties kunnen als oren en ogen dienen van het ministerie als het gaat om opsporen van milieuverontreiniging. "We staan open voor allerlei NGO's, het publiek en de media die ons helpen een overzicht te krijgen om ons milieu te verbeteren", aldus Tian Weiyong op een persconferentie vrijdag.

De oproep is opmerkelijk omdat donderdag de sociale media-accounts van de vrijwilligers-organisatie die de bassins had ontdekt juist werden geblokkeerd. Hun berichtgeving leidde tot grote maatschappelijke verontwaardiging. Het lijkt erop dat lokale overheden de kwestie onder de pet wilden houden en de censors opdracht hebben gegeven in te grijpen. De centrale overheid steekt daar nu een stokje voor.

 

Gekleurd water

De Chongqing Twee Rivieren Vrijwillige Ontwikkelingscentrum openbaarde de vervuiling dinsdag. Bij hun werk hadden ze op drie plekken, twee in de provincie Hebei en een bij Tianjin bassins met groen, bruin of rood water aangetroffen. De bassins zijn samen 300.000 vierkante meter, ongeveer 42 voetbalvelden groot.

Toxicologisch onderzoek leerde dat ze industrieel afvalwater bevatten, verontreinigd met zware metalen. Bij een aantal bassins in Hebei stonden borden van de overheid, gedateerd mei 2015, met de mededeling dat het water werd gereinigd. Het feit dat sindsdien ogenschijnlijk niets is gebeurd, maakt veel Chinese internetgebruikers woedend.

 

Lozen in plaats van behandelen

Volgens het ministerie zijn er in 2013 op 18 plekken dergelijke bassins aangetroffen. Vijftien daarvan zijn sindsdien gesaneerd. De laatste drie zullen nu met voorrang worden aangepakt, beloofde het ministerie. Met de sanering is 38,5 miljoen yuan (5,3 miljoen euro) gemoeid.

Op de plekken waar de verontreiniging is aangetroffen in Hebei stonden eerder een steenfabriek en kunstmestfabriek. Blijkbaar hebben malafide afvalverwerkers het terrein gebruikt om afvalwater te dumpen in plaats van het te behandelen. Volgens het ministerie zijn daarvoor in 2014 een aantal personen gearresteerd en vervolgd. Onduidelijk is van welke bedrijven het afvalwater afkomstig is.

 

Verborgen loospijpen

Pijnlijk is dat een aantal bassins dichtbij de plek liggen waar de Chinese overheid de nieuwe miljoenenstad Xiong'an wil bouwen. Dit met veel bombarie gelanceerde plan moet een duurzame, groene stad worden waar wonen en natuur hand in hand gaan.

Milieuactivisten maakten van het moment gebruik om de aandacht te vestigen op het Baiyang-meer, waaromheen de stad moet verrijzen. De oevers zouden vol liggen met afval en het water zou hoge concentraties pesticides en antibiotica bevatten. Verborgen pijpleidingen zouden rechtstreeks op het meer lozen. Volgens de activisten is het water gevaarlijk voor de gezondheid van mens en dier.

zondag 23 april 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Milieu-ambtenaren vast bij onverwachte controle
China gaat mega-stad bouwen om Beijing te ontlasten
Strengere milieuregels voorkomen drie miljoen doden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder