economie cultuur politiek RSS

China plaatst defensiesysteem op omstreden eiland

China plaatst defensiesysteem op omstreden eiland

Het Chinese leger heeft een geavanceerd wapensysteem geïnstalleerd op een kunstmatig eiland in de Zuidchinese-Zee. De aankondiging komt een week na het bezoek van de Vietnamese president Tran Dai Quang aan China, waar werd afgesproken de spanningen in de regio te verminderen.

China heeft granaatwerpers van het type Norinco CS/AR-1 55mm gestationeerd op Yongshudao; internationaal aangeduid als Fiery Cross Reef. Dat meldt het Chinese defensiedagblad dinsdag op zijn WeChat-account. 

Het systeem is bedoeld om vijandelijke duikers op te sporen en te doden. Volgens de legerkrant is de plaatsing een reactie op de activiteiten van Vietnamese vissers, die in 2014 onderwater vissersnetten hebben geplaatst. Doorgaans treedt de kustwacht op tegen illegale visserij door kotters te verjagen of op te brengen.

 

Militarisering

Yongshudao is onderdeel van de Nansha- of Spratly-eilanden. De landmassa staat onder Chinees beheer, maar wordt ook geclaimd door Vietnam, de Filipijnen en Taiwan. China heeft door middel van zandsuppletie van het rif een kunstmatig eiland gemaakt, waarop het een haven en een landingsstrip heeft aangelegd (zie interactieve kaart).

Verschillende landen beschuldigen China ervan de Zuidchinese-Zee te militariseren. Zij vrezen dat China de kunstmatige eilanden zal gebruiken om zijn claims in het gebied te versterken en andere landen te dwarsbomen. De Chinese overheid ontkent dat in alle toonaarden. Beijing benadrukt het recht om op zijn eigen grondgebied te bouwen, dienen de landwinningen vooral civiele doelen en worden alleen defensieve maatregelen genomen.

 

Spanningen met Vietnam

De verklaring van het Volksbevrijdingsleger komt op een opvallend moment. Vorige week bracht de Vietnamese president Tran Dai Quang een bezoek aan Beijing om de spanningen tussen beide landen glad te strijken en het territoriale dispuut te bespreken. Toen werd afgesproken dat beide landen zich zouden onthouden van acties die de situatie verergeren of het geschil groter maken.

woensdag 17 mei 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Taiwan brengt Chinese kotter op bij omstreden eiland
China's defensiebegroting stijgt met 7 procent
'Oorlog VS en China is niet langer theorie'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder