economie cultuur politiek RSS

Defensie zendt fanfare naar omstreden herdenking HK

Defensie zendt fanfare naar omstreden herdenking HK

Het Nederlandse leger neemt deel aan festiviteiten ter gelegenheid van de 20ste herdenking van de overdracht van Hong Kong aan China. De Fanfare Bereden Wapens treedt in juli op, samen met muziekkorpsen van het Volksbevrijdingsleger.

Het ministerie van defensie bevestigde Blogaap woensdag dat het muziekkorps begin juli deelneemt aan de militaire taptoe in Hong Kong. Op 13 tot 15 juli zal de Fanfare Bereden Wapens drie optredens geven. Het muziekkorps treedt vaker in het buitenland op en is geliefd omdat de muzikanten al fietsend muziek spelen. Een fietsend militair orkest is uniek en wordt daarom vaak gevraagd.

Op de militaire taptoe treden naast buitenlandse fanfares uit Mongolië, Rusland, Amerika en Schotland, vier Chinese militaire muziekkorpsen op; die van de landmacht, marine, de erewacht en het garnizoen in Hong Kong. Hong Kong, dat als autonome regio van China zelf niet over een krijgsmacht beschikt, wordt vertegenwoordigd door de politiefanfare.

 

Onderdeel herdenking

Volgens de website van de lokale overheid in Hong Kong, maakt de taptoe deel uit van een serie festiviteiten rond de herdenking van de overdracht van Hong Kong van het Verenigd Koninkrijk aan China in 1997. Het is de tweede keer dat de taptoe wordt georganiseerd; de vorige was bij de 15e verjaardag van de overdracht.

Volgens het ministerie van defensie reist het muziekkorps op uitnodiging van culturele autoriteiten naar Hong Kong, maar ontkent dat Nederlandse militairen daar de herdenking luister bijzetten. Een woordvoerder laat weten dat de militaire taptoe iedere vijf jaar wordt georganiseerd en los staat van die herdenking.

 

Groeiend ongemak

De herdenking van de overdracht is dit jaar omstreden. In Hong Kong groeit het ongemak over de invloed van China op het dagelijks leven en politieke systeem in de stad. Het Chinese volkscongres kwam in november vorig jaar met een ongevraagde interpretatie van de kieswet van Hong Kong. Op grond daarvan werden gekozen volksvertegenwoordigers hun zetel in het stadsparlement ontzegd. Dit heeft de tegenstellingen tussen de groep die een autonoom Hong Kong voorstaat en het pro-Beijingkamp op scherp gezet.

Sinds 1997 wordt de dag van de overdracht, 1 juli, door het pro-democratiekamp aangegrepen voor een mars voor de burgerrechten. Voor dit jaar heeft de organisatie nog geen vergunning gekregen. Een pro-Beijinggroep heeft inmiddels wel fiat gekregen om Victoria Park, de plek waar de mars altijd begint, te gebruiken.

 

Vrees voor ongeregeldheden

Burgerrechtenorganisaties vrezen dat hun het recht te demonstreren zal worden ontzegd. Het stadsbestuur van Hong Kong heeft aangekondigd dat het dit jaar de herdenking groots zal vieren. Daarvoor wordt onder meer een militaire parade gehouden. Het zal voor het eerst zijn dat Chinese militairen door de straten van Hong Kong paraderen.

Volgens geruchten zal de Chinese president Xi Jinping dit jaar de feestelijkheden bijwonen. De pro-democratiebeweging zal zijn aanwezigheid willen aangrijpen om te demonstreren voor de autonomie van Hong Kong. Aan de andere kant zal de overheid er alles aan doen om het feestje glad te laten verlopen en protestdemonstraties uit het zicht van de president te houden. Daarom wordt gevreesd voor grote ongeregeldheden. Tijdens de Paraplu-demonstraties in 2014 gingen honderdduizenden burgers de straat op om democratische hervormingen te eisen.

UPDATE - De organisatoren van de mars hebben woensdag te horen gekregen dat ze op 1 juli van een deel van Victoria Park gebruik mogen maken. Er is echter nog geen akkoord over de route van de protestmars.

woensdag 24 mei 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over benoeming Chief Executive HK
'China mag zich met verkiezingen HK bemoeien'
Overheid HK wil van nog eens vier parlementariƫrs af

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder