economie cultuur politiek RSS

Ambtenaar stal tonnen met paar cent per keer

Ambtenaar stal tonnen met paar cent per keer

Een Chinese ambtenaar die bijna een miljoen yuan heeft verduisterd is tegen de lamp gelopen. Zijn fraude bleef lange tijd onopgemerkt, doordat hij maar een paar yuan per keer verduisterde.

Chen Gang was in de provincie Hunan verantwoordelijk voor het uitkeren van landbouwsubsidies. In 2014 opende hij op naam van vrienden twee bankrekeningen. In dat jaar roomde hij subsidies voor 155 boeren af en maakte het geld naar zijn eigen rekeningen over.

Omdat de boeren de kleine verschillen, soms minder dan één yuan per keer, niet opmerkten -of te gering vonden om actie te ondernemen- ging Chen door. In 2016 roomde hij op die manier meer dan 60.000 keer inkomenssteun voor arme boeren met enkele yuans af en verduisterde zo 770.000 yuan (107.000 euro), schrijft het Volksdagblad vrijdag.

 

Anti-corruptiecampagne

Het is onduidelijk hoe Chen's bedrog uiteindelijk is ontdekt. Zijn zaak wordt als voorbeeld genoemd in een artikel over een anti-corruptiecampagne in de provincie Hunan dat het Volksdagblad vrijdag publiceerde.

De campagne leverde ongeveer 10.000 tips op die uiteindelijk tot de ontmaskering van 8.000 corrupte ambtenaren hebben geleid. Zij worden onder meer beschuldigd van misbruik van onkostenvergoedingen, het aannemen van smeergeld en het aftroggelen van donaties van burgers.

vrijdag 26 mei 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China verzoekt aanhouding van Guo Wengui
Xi: 'corruptie grootste vijand van partij'
Corruptie baart Chinezen meeste zorgen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder