economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 21

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 21

Andere verhalen over China in de media waren deze week: detentie vanwege twijfelachtige eer, woede over pleidooi voor vrijheid van meningsuiting en het mooiste cadeau voor de man die alles al heeft gedaan.

Een man in Xingping moet de cel in na een ludieke actie waarin hij zijn ongenoegen over de lokale politie had geuit. De man was ontevreden over de afhandeling van een ongelukje, waarbij de auto van een familielid was beschadigd. Hoewel de dader bekend was, bleef een bemiddelingspoging van de politie dagenlang uit.

De man ging naar het lokale politiebureau, stak vuurwerk af om de aandacht van omstanders te krijgen en overhandigde nieuwsgierige agenten toen een spandoek met de tekst 'ambtsmisdrijf en machtsmisbruik'. In China worden goede prestaties vaak gevierd door een spandoek met een jubelende tekst op te hangen.

Het gezichtsverlies schoot de politieleiding in het verkeerde keelgat en de man kreeg vijf dagen detentie opgelegd. Volgens de politie is het wachten op de veroorzaker van de schade en dus niet te wijten aan laks politieoptreden.

 

En dan het verhaal van Shuping Yang. De 21-jarige studente van de universiteit van Maryland haalde zich deze week de woede van veel landgenoten op de hals, toen zij in een rede de frisse lucht en vrijheid van meningsuiting op haar Amerikaanse universiteit prees.

De video van haar rede ging viraal op het Chinese internet en toen ging het los. Veel Chinezen zagen er een schoffering van het moederland in en beschuldigden haar van leugens, misleiding en gebrek aan patriottisme. Natuurlijk werd er van alles bijgehaald; Shuping was lelijk, ondankbaar en van twijfelachtige moraliteit. Ook haar familie moest het ontgelden. En als Shuping het over frisse lucht in Amerika had, dan bedoelde ze dat natuurlijk niet letterlijk, maar was dat een steek onder water naar het politieke klimaat in China.

Het arme kind wist niet hoe snel ze online een verontschuldiging moest plaatsen en om vergeving moest vragen. Het was, beklemtoonde ze, niet haar bedoeling geweest om China te kleineren. Ze had alleen het land willen prijzen waar ze welkom was een opleiding te volgen.

Maar het was niet genoeg om een einde te maken aan de vervelende campagne tegen haar. Shuping kan voorlopig maar beter in het land blijven waar ze het blijkbaar naar haar zin heeft.

Blogaap zegt: opvallend toch dat Chinezen nooit genoeg krijgen van buitenlanders die hun land prijzen, maar zo overspannen reageren op een Chinees die iets vriendelijks zegt over een ander land. De pogingen haar monddood te maken bewijzen in ieder geval wel onbedoeld Shupings punt.

 

En waar hadden Chinezen het verder deze week over op het internet? Over maagdelijkheid natuurlijk! Veel Chinezen volgen de soapserie Ode aan Plezier; een kruising tussen Goede Tijden, Slechte Tijden en Sex and the City over het leven van vijf jonge vrouwen die een appartement in Shanghai delen.

De aflevering waarin een van de hoofdrolspeelsters haar vriendje verliest nadat hij ontdekt dat zij voor hem een seksuele relatie heeft gehad leidde tot verhitte discussie. Veel Chinezen vroegen zich af waarom van een vrouw wordt verwacht dat ze maagd blijft tot het huwelijk -wat in veel grote steden tegenwoordig niet de praktijk is- terwijl dat van mannen niet wordt geëist.

Die dubbele standaard bestaat zeker; jonge Chinese mannen daten maar wat graag met vrouwen die bereid zijn tot seks. Maar de ware bruid moet blijkbaar maagd blijven.

Dat de tv-makers een goed gevoel voor de tijdsgeest hebben bleek eerder deze maand, toen een college van professor Ding Xuan tot grote ophef leidde. Ze zei onder meer dat de maagdelijkheid van een vrouw het grootste geschenk voor haar aanstaande is. Waarschuwde vrouwen en passant geen onthullende kleding te dragen omdat dit tot verkrachting kan leiden. En is voorstander van de rol van matchmakers om een geschikte huwelijkspartner te vinden. Veel internetgebruikers hadden misschien niet anders verwacht van een hoogleraar traditionele waarden, maar beoordeelden haar standpunten als achterhaald en onfeministisch.

 

Bij de foto: dinsdag viert China het Drakenbootfeest. Men herdenkt de Chinees staatsman en dichter uit de derde eeuw, Chu Yuan, die het vertrouwen in en van de keizer verloor. Toen hij zich in een rivier verdronk, ging de bevolking met boten naar hem op zoek. Zij gooiden rijst in de rivier om de vissen af te leiden van het lichaam van de dichter. Men herdenkt deze gebeurtenis met spectaculaire bootwestrijden. En met zongzi, natuurlijk. Gestoomde dumplings van gezoete kleefrijst gewikkeld in bamboebladeren. Deze studenten in Hangzhou hebben zich voor de vakantie alvast als zongzi verkleed.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 26 mei 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 20

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder