economie cultuur politiek RSS

Online platform lesbiennes onverwacht uit de lucht

Online platform lesbiennes onverwacht uit de lucht

Het Chinese platform voor lesbiennes Rela is sinds vorige week onbereikbaar. Gebruikers leggen een verband met een protestactie om aandacht voor homoseksualiteit te vragen.

Zo ben je het belangrijkste platform voor lesbiennes in China; zo ben je van de aardbodem verdwenen. De website, app, WeChat- en Weibo-accounts van Rela zijn sinds vorige week van het Chinese internet verwijderd. Rela was met meer dan vijf miljoen geregistreerde gebruikers het belangrijkste sociale netwerk voor de lesbische gemeenschap in China.

Onduidelijk is waarom Rela's activiteiten abrupt zijn gestopt. Gebruikers die op sociale media hun teleurstelling uiten, wijzen op een mede door Rela georganiseerde protestbijeenkomst. Op 20 mei ging een groep moeders naar de bekende huwelijksmarkt in Shanghai om aandacht te vragen voor sociale buitensluiting van hun homoseksuele zonen en dochters. Sommige bezoekers reageerden boos en de politie kwam eraan te pas om de bijeenkomst op te breken.

 

Acceptatie

Rela is in 2012 opgericht als sociaal netwerk voor lesbische vrouwen in China. Via het platform konden vrouwen met elkaar in contact komen, informatie verkrijgen, maar bijvoorbeeld ook films bekijken of boeken kopen.

In april werd de populaire homo-app Zank op last van de autoriteiten gesloten op beschuldiging van het verspreiden van pornografie. Homoseksualiteit is in China sinds 1997 niet meer verboden. Maar dat wil niet zeggen dat homo's door iedereen worden geaccepteerd. Vorig jaar werd de dramaserie Verslaving voortijdig door censors van het internet gehaald. Het Chinese bedrijf Kunlun Tech is sinds 2016 meerderheidsaandeelhouder van Grindr, wereldwijd de populairste homo-app.

maandag 29 mei 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Hooggerechtshof Taiwan opent weg homohuwelijk
Serie over homoseksuelen voortijdig geschrapt
Wereldomroep werkt samen met Chinese homo-app

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder