economie cultuur politiek RSS

Arbeidsrechten-activist vast; twee spoorloos

Arbeidsrechten-activist vast; twee spoorloos

De Chinese activist Hua Haifeng is door de politie aangehouden in verband met zijn onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in de fabriek die ook voor Ivanka Trump produceert. Twee medestanders zijn sinds enkele dagen spoorloos.

Hua deed in opdracht van de Amerikaanse organisatie China Labor Watch onderzoek naar de werkomstandigheden in een fabriek in Ganzhou van de Huajian Group. Hij probeerde vorige week naar Hong Kong te reizen, maar werd bij de grens tegengehouden en verhoord in Shenzhen. Daarna reisde hij terug naar de provincie Jiangxi maar verdween.

Zijn vrouw werd dinsdag door de politie geïnformeerd dat Hua is aangehouden. Hij wordt verdacht van het illegaal opnemen van gesprekken. Twee personen die met Hua het onderzoek verrichtten, Li Zhao en Su Heng zijn volgens CLW al enige dagen spoorloos. Zij werkten al enkele weken undercover in de schoenfabriek.

 

Trump-familie

Volgens CLW heeft het drietal vastgesteld dat de Huajianfabriek minder betaalt dan het minimum-loon, werknemers langdurig laat overwerken en leidinggevenden hun medewerkers kleineren en uitschelden. Er werd nog onderzoek gedaan naar de inzet van minderjarigen, die mogelijk onder het mom van 'scholierenstage' werden ingezet.

Huajian produceert jaarlijks twintig miljoen schoenparen voor luxemerken als Karl Lagerfeld, maar ook 20.000 paar voor het merk van Ivanka Trump, dochter van de Amerikaanse president Donald Trump. CLW vermoedt dat de Chinese overheid de activisten heeft aangehouden om te voorkomen dat de presidentsdochter in verlegenheid wordt gebracht. De organisatie heeft niet alleen bij de Chinese autoriteiten op vrijlating van de drie aangedrongen, maar ook de Amerikaanse overheid gevraagd daar een bemiddelende rol in te spelen.

 

Tegenwerking

Het komt vaker voor dat Chinese arbeidsrechtactivisten door de autoriteiten worden tegengewerkt of tijdelijk worden gedetineerd. Sinds januari is een nieuwe wet voor non-profitorganisaties in werking getreden. Buitenlandse NGO's zijn verplicht samen te werken met Chinese overheidsorganisaties. CLW voldoet naar eigen zeggen niet aan deze eis.

UPDATE - Huajian reageerde donderdag met een verklaring op de beschuldigingen van CLW. De schoenenfabrikant is boos dat de media onjuiste en niet geverifieerde verhalen naar buiten heeft gebracht (in werkelijkheid hebben Associated Press, dat als eerste de beschuldigingen publiceerde, en ook andere media tevergeefs om commentaar gevraagd). Volgens de verklaring maakt Huajian al enige tijd geen schoenen meer voor het merk Ivanka Trump.

Het bedrijf ontkent dat Li en Su gedurende langere tijd undercover in de fabriek hebben gewerkt, hooguit enkele dagen. Beschuldigingen van onderbetaling, excessief overwerk en intimidatie van personeel zijn volgens Huajian onjuist. Het bedrijf zegt dat bepaalde scheldwoorden in het lokale dialect managementtermen zijn.

UPDATE II - De autoriteiten verdenken de drie aangehouden activisten van het illegaal verzamelen van bedrijfsgeheimen om die door te verkopen aan buitenlandse partijen. Dat melden staatsmedia woensdag. Volgens de politie heeft het drietal op verzoek van een buitenlandse opdrachtgever een baan bij Huajian gezocht en hebben daar met behulp van horloges met een verborgen camera opnamen gemaakt en interne documenten verzameld betreffende de productie, personeelsbeleid en salariëring.

woensdag 31 mei 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China vergroot greep op NGO's
Voorwaardelijke celstraf voor arbeidsrecht-activisten
Rechtszaak vanwege beschuldiging kinderarbeid

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder