economie cultuur politiek RSS

Qinghaimeer is weer groter dan ooit

Qinghaimeer is weer groter dan ooit

Na jaren van teruggang is China's grootste meer groter dan ooit tevoren. Meteorologen denken dat klimaatverandering de oorzaak is.

Begin deze eeuw werd het Qinghaimeer steeds kleiner, omdat de rivieren die in het meer uitmonden langzaam opdroogden. Maar in 2004, toen de kleinste omvang werd gemeten, kwam de ommekeer. Vorige maand is zelfs een wateroppervlak van 4.425 vierkante kilometer geregistreerd; het grootste sinds de Chinese autoriteiten in 2001 het meer met behulp van satellietgegevens begonnen te monitoren.

Het einde van de groei lijkt nog niet in zicht, meldt de website Sixth Tone dinsdag op basis van gegevens van de meteorologische dienst van de provincie Qinghai. Het regenseizoen moet nog beginnen en het meer is momenteel al bijna net zo groot als in september 2016.

 

Klimaatverandering

Het Qinghai meteorologisch instituut wijt de stijging aan klimaatverandering. Een hogere gemiddelde temperatuur leidt tot significant meer neerslag in het gebied dat het meer voedt. Hoewel het meer hoog is gelegen, spelen smeltende gletsjers -anders dan elders in China- volgens de meteorologen geen rol van betekenis.

Het meer was afgelopen winter voor het eerst niet geheel bevroren en de dooi trad 44 dagen eerder in dan gebruikelijk. Het Qinghai-meer is het grootste meer van China met een omvang gelijk aan de provincies Utrecht en Zuid-Holland samen. Het speelt voor de drinkwatervoorziening geen rol, omdat het water vanwege mineralen in de bodem zout is.

dinsdag 6 juni 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over China's rol op klimaattop
Lanzhou wil pijpleiding met Russisch water
Greenpeace: 'waterroof in Binnen-Mongoliƫ'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder