economie cultuur politiek RSS

Pentagon ziet militaire invloed China groeien

Pentagon ziet militaire invloed China groeien

Het Amerikaanse ministerie van defensie verwacht dat het Chinese leger een permanente aanwezigheid nastreeft buiten het eigen territoir. Maar aan het aanleggen van kunstmatige eilanden in de Zuidchinese-Zee lijkt voorlopig een einde gekomen.

Naarmate China's belangen in de wereld toenemen, zal zijn krijgsmacht voorbereidingen treffen om in grote delen van de wereld actief te kunnen zijn. Het vestigen van ondersteuningspunten voor de marine in bevriende landen zijn onderdeel van die strategie. Die verwachting staat in het jaarlijkse rapport over China van het Pentagon. Ook een groeiend aantal vlootbezoeken en internationale marine-oefeningen worden als signaal gezien dat de Chinese marine steeds verder van huis opereert.

China beschikt sinds kort over een marinesteunpunt in Djibouti, strategisch gelegen ten aanzien van de Rode Zee en de Golf van Aden. De rapporteurs verwachten dat er geleidelijk meer van die steunpunten komen. Als waarschijnlijke lokatie noemen zij Pakistan. Dat is een bondgenoot van China (maar de aartsvijand van India).

 

Defensiebegroting

Het jaarrapport schat de totale Chinese defensie-uitgaven vorig jaar op 180 miljard dollar. Dat is 40 miljard dollar hoger dan de officiële Chinese defensiebegroting voor 2016.

Volgens het rapport gaat China onverstoorbaar verder met militaire opbouw in de Zuidchinese-Zee. Bestaande en opgespoten landmassa's worden voorzien van havens, landingsstroken en defensiesystemen. Ook wordt er een toenemend aantal patrouilles in de Zuidchinese-Zee geconstateerd. Het rapport meldt echter geen nieuwe landwinningsprojecten in het gebied. In juli 2016 maakte een VN-arbitragehof gehakt van Chinese aanspraken op grote delen van de Zuidchinese-Zee. Hoewel de Chinese regering altijd heeft gezegd de uitspraak naast zich neer te leggen, heeft het sindsdien dus geen nieuwe landmassa's gerealiseerd of bestaande vergroot.

 

Steunpunten voor marine

In 2014 publiceerde een Namibische krant een Chinese kaart met daarop 19 havens die als steunpunt voor de marine van het Volksbevrijdingsleger zouden kunnen dienen. De meeste havens liggen in Azië en Afrika aan de Indische Oceaan, maar bevat ook enkele havensteden aan de Afrikaanse westkust. Het Chinese ministerie van defensie noemde de berichtgeving toen "inaccuraat" en "overdreven".

woensdag 7 juni 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China plaatst defensiesysteem op omstreden eiland
China gaat piraten helpen bestrijden in West-Afrika
Chinese marine krijgt basis in Afrika

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder