economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 23

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 23

Andere verhalen in de media over China waren deze week: aanrander in eer aangetast, een vasthoudend stuk gereedschap en honden aan banden.

Li Yang is voor de rechter gedaagd. Ze deelde zaterdag een bericht op Weibo dat ze in de metro van Beijing door een man was lastig gevallen. Toen ze hem daarop aansprak, werd hij boos en begon haar te slaan.

Gealarmeerde agenten hielden de man aan, maar lieten hem na twee dagen wegens gezondheidsredenen weer vrij. Li, die in het ziekenhuis aan verwondingen aan haar hoofd moest worden behandeld, plaatste hierop twee foto's van haar belager online. Het duurde niet lang voordat internetgebruikers in de afbeeldingen Zhong Dajun herkenden, een econoom die een denktank leidt.

Zhong erkende twee dagen later dat hij de man op de foto's is. Maar hij houdt bij hoog en laag vol dat hij niet aan Li's borsten heeft gezeten. Hij is een oude, tengere man met een broze gezondheid. Hoe zou hij een gezonde 19-jarige vrouw hebben kunnen betasten?

Ja, hij heeft haar het ziekenhuis ingeslagen, dat wel. Maar dat was omdat zij hem provoceerde en uitschold, aldus de verklaring op Zhongs Weibo-pagina.

Zhong vindt dat Li zijn goede reputatie heeft bezoedeld en eist voor de rechter excuses, 50.000 yuan smartegeld (7.000 euro) en verwijdering van zijn foto's van het internet.

 

Bij de eerste hulp van een ziekenhuis in Linhai keken ze vreemd op toen zich daar een man meldde met een ringsleutel om zijn geslachtsdeel geklemd. De 37-jarige vond het ook wel gênant om hulp te vragen, maar zijn gezwollen penis zat inmiddels 15 uur klem, wilde niet meer slinken en kleurde paars. Het gereedschap moest eraf, dat was wel duidelijk.

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Een team van doktoren werd bijeen geroepen om de casus te bespreken en kwam -uiteraard- met een medische oplossing: opereren. Als de bloedbaan zou worden afgesneden, zou de zwelling vanzelf verminderen, was de redenatie.

Volgens Chinese media werd deze modus operandi verworpen omdat de doktoren daarvoor de toestemming van de ouders nodig hadden. Dat lijkt mij onwaarschijnlijk; een 37-jarige man die toestemming van zijn ouders behoeft om een medische ingreep te ondergaan. Maar een goed verhaal check je niet stuk.

Daarna werd de hulp van de brandweer ingeroepen. Logisch natuurlijk. Als ze slachtoffers uit een wrak kunnen zagen, dan is een piemel uit een tang halen een kleinigheid. Maar toegesnelde brandweerlieden kwamen al snel tot de conclusie dat zij niet zonder blijvende schade -en dan niet alleen aan de sleutel- voor verlossing konden zorgen.

Uiteindelijk was er een vrouw voor nodig om de zaak op te lossen. Een van de artsen stelde voor om de hulp van een tandarts in te roepen. Die werken met een nauwkeurig, watergekoeld boortje. Zo gezegd, zo gedaan. Het was een tandarts die de onfortuinlijke man in een stampvolle behandelkamer van zijn knellende probleem afhielp.

Klinkt onwaarschijnlijk? Bekijk hier de foto's!

 

En dan ophef onder hondenbezitters in Qingdao. Lokale autoriteiten hebben daar een eenhondpolitiek afgekondigd. Voortaan mag ieder huishouden in de bierstad van China nog maar één hond bezitten. Bovendien is het houden van veertig 'woeste hondenrassen' zoals Duitse herders en Akita's niet meer toegestaan.

Steeds meer Chinezen hebben huisdieren; er worden naar schatting meer dan 60 miljoen honden gehouden. Dat betekent ook dat het aantal bijtincidenten en gevallen van overlast snel stijgt.

In eerste instantie wilde de lokale overheid dat gezinnen met meerdere honden hun boventallige viervoeters ter adoptie zouden aanbieden. Na protest is dat inmiddels van de baan en mogen eigenaren voorlopig hun trouwe viervoeters houden. Maar nieuwe vergunningen voor meerdere honden worden niet meer afgegeven.

Qingdao is niet de eerste stad met beperkende maatregelen voor hondenbezit. Chengdu en Beijing gingen de stad al voor, al worden die regels niet consequent afgedwongen.

 

Bij de foto: dit is Zhao Juyang. Ze voltooide deze week een autoreis door 25 landen, die haar van China via Europa tot in Zuid-Afrika bracht. Ze heeft ook Nederland aangedaan. Misschien heb je haar zelfs wel op de foto, want ze heeft de opvallende gewoonte om in een bruidsjurk toeristische trekpleisters te bezoeken. Deze man op het Rode Plein in Moskou doet me overigens aan iemand denken...

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 9 juni 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 22

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder