economie cultuur politiek RSS

Topman Anbang mogelijk gedetineerd

Topman Anbang mogelijk gedetineerd

Bestuursvoorzitter Wu Xiaohui van de Chinese verzekeraar Anbang heeft zijn taken tijdelijk overgedragen. Geruchten gaan rond dat Wu zich in detentie bevindt.

Waar is Wu Xiaohui? Verzekeraar Anbang publiceerde dinsdag een verklaring op zijn website waarin staat dat Wu wegens persoonlijke omstandigheden momenteel niet in staat is zijn taken uit te voeren. Andere directieleden nemen hem voor onbepaalde tijd waar. Het bericht benadrukt dat alle activiteiten van Anbang gewoon doorgaan.

De verklaring kwam enkele uren nadat zakenwebsite Caixin meldde dat Wu afgelopen vrijdag door functionarissen uit zijn kantoor is meegenomen. Caixin verwijderde het bericht dezelfde dag nog, maar de geruchtenmachine draaide al op volle toeren. De Financial Times meldde eerder deze maand al dat Wu te horen had gekregen China niet te verlaten.

 

Anti-corruptiecampagne

Anbang, noch opsporingsautoriteiten hebben mededelingen over een mogelijke aanhouding van Wu gedaan. Als hij daadwerkelijk is gedetineerd heeft dat waarschijnlijk te maken met een onderzoekscampagne van de anti-corruptiejagers van de communistische partij. De afgelopen maanden zijn meer dan veertig personen uit de financiële sector aangehouden.

De aandacht van de onderzoekers richt zich niet alleen op steekpenningen en verduistering, maar ook op manipulatie van beurskoersen, witwassen en de herkomst van investeringsgeld dat mogelijk corruptie in andere sectoren kan onthullen. Met corruptie kan in China veel geld worden verdiend; dat moet veilig worden belegd, maar het kan ook worden gebruikt om politieke invloed uit te oefenen. Rond Chinees nieuwjaar werd de zakenman Xiao Jianhua uit zijn hotelsuite in Hing Kong naar China meegenomen. Zijn Tomorrow Group is een investeringsfonds met belangen in Chinese banken, verzekeringsmaatschappijen en onroerend goed. Bronnen in de financiële wereld noemen hem een oliemannetje, die discreet diensten verleent aan leden in de top van de partij en hun familieleden.

 

Grote verzekeraar

Anbang is de op twee na grootste verzekeraar van China met bijna twee biljoen yuan (een kleine 300 miljard euro) aan belegd vermogen. Sinds Chinese verzekeraars een deel van hun kapitaal in het buitenland mogen beleggen heeft Anbang enkele spraakmakende overnames gedaan, zoals de aankoop van het beroemde Waldorf Astoria hotel in New York. In Nederland kocht Anbang in 2015 het verzekeringsbedrijf Vivat voor één euro van de Nederlandse staat.

Van Wu werd aangenomen dat hij door machtige vrienden werd beschermd. Hij is getrouwd met een kleindochter van Deng Xiaoping.

woensdag 14 juni 2017

Gerelateerde personen:

Deng Xiaoping

Gerelateerde onderwerpen:

Anbang koopt verzekeringstak SNS
Onduidelijkheid over lot verdwenen miljardair
Beursautoriteit onderzoekt koersmanipulatie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder