economie cultuur politiek RSS

Boetes moeten voetgangers beschermen

Boetes moeten voetgangers beschermen

De verkeerspolitie van de stad Beijing gaat beter toezien op de veiligheid van overstekende voetgangers. De campagne volgt na een dodelijk verkeersongeval dat in China tot veel afschuw leidde.

De politie heeft 46 kruisingen aangewezen waar agenten en burgervrijwilligers sinds donderdag controleren of automobilisten voorrang verlenen aan voetgangers die zich op een oversteekplaats bevinden. Op overtreding staat een boete van 200 yuan (30 euro). Bovendien verliest de bestuurder drie van in totaal twaalf rijbewijspunten.

In het Chinese verkeer geldt ondanks strenge regels doorgaans het recht van de sterkste. Het is met name rechtsafslaand verkeer dat voor problemen zorgt. Zij mogen door rood, maar behoren rechtdoorgaande voetgangers voorrang te geven. Dit gebeurt in de praktijk echter vrijwel nooit.

 

Geen hulp verlenen

Volgens cijfers van de verkeerspolitie zijn vorig jaar in de Chinese hoofdstad 18 voetgangers om het leven gekomen terwijl zij zich op een zebrapad bevonden. Nog eens 21 personen raakten gewond bij het oversteken.

In China ontstond vorige week grote ophef over een dodelijk ongeval op een oversteekplaats in Zhumadian. Op beveiligingsbeelden is te zien hoe een vrouw wordt aangereden door een auto die er na het ongeval vandoor gaat. Twee minuten later wordt het slachtoffer opnieuw aangereden; ditmaal met dodelijke gevolgen. Overigens richt de woede van Chinese internetgebruikers zich vooral op een twintigtal voorbijgangers die het hulpbehoevende slachtoffer negeren, zodat ze een tweede maal kan worden aangereden.

vrijdag 16 juni 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China gaat voetgangers heropvoeden
700 Verkeersdoden per dag in China
Beijing wil automobilisten terug op de fiets

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder