economie cultuur politiek RSS

Broodje blogaap: China in het nieuws week 24

Broodje blogaap: China in het nieuws week 24

Andere verhalen in de media over China waren deze week: een auto inclusief bijrijder z.g.a.n., buitenlanders die Chinezen beschaving bijbrengen en einde zaak voor de kartonrechter.

Een SUV, gratis mee te nemen, op voorwaarde dat je een oude van dagen erbij neemt. Inwoners van Xi'an keken vreemd op van het aanbod en al snel vlogen kiekjes van de voertuig met de bejaarde bijrijder over het Chinese internet.

Niets aan de hand, zegt de 47-jarige eigenaresse van de auto (en de dochter van de gratis accessoire). Haar moeder houdt van autorijden, maar beschikt zelf niet over een rijbewijs. Daarom laten ze haar af en toe in de auto zitten, liet de dochter weten.

Maar voor het briefje met de tekst 'Wie met deze oude vrouw kan omgaan, krijgt de auto voor niets' had ze niet echt een goede verklaring. Volgens de buren heeft de 79-jarige vrouw twee jaar geleden een hersenbloeding gehad. Omdat ze veel verzorging nodig heeft, is het gezin van de dochter bij haar in getrokken. Daardoor lopen de spanningen in de familie soms hoog op.

 

Nog meer autonieuws: een Nieuwzeelander heeft het tot zijn roeping gemaakt om de bestuurders in zijn woonplaats Chengdu op te voeden. Een dagtaak, zou je zeggen, maar Peter doet het er een beetje bij. Als hij op zijn scooter rondrijdt maakt hij foto's van foutgeparkeerde auto's en zet ze online.

Maar hij is niet te beroerd om automobilisten die het niet zo nauw met de verkeersregels nemen direct aan te spreken. Zijn vriendin houdt haar hart vast als haar lief weer eens schreeuwend achter een auto aanrent die tegen de richting in rijdt of geen voorrang geeft aan overstekende voetgangers.

Laowai die Chinezen op hun fouten wijzen. Dat valt lang niet atijd goed. Maar de Chengdu Commercial News is positief over de inspanningen van hun nieuwe stadsbewoner. Al tekent de krant aan dat niet alleen Chinese automobilisten zich niet aan de regels houden; ook buitenlandse bestuurders nemen soms een loopje met de wet.

 

Over wetshandhaving gesproken. Hong Kong stond afgelopen dagen op zijn achterste benen vanwege een staaltje dienstklopperij. Ambtenaren van het bureau voor voedselwaren en milieu hadden vorige week een 75-jarige vrouw bekeurd wegens illegale straatverkoop.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de wetshandhavers formeel in hun recht stonden. Maar het waren de omstandigheden van het geval die veel bewoners deed twijfelen aan het rechtsgevoel van de dienst. De vrouw verzamelt namelijk karton van de straat en verkoopt die aan een opkoper. De transactie waarop ze op heterdaad werd betrapt betrof welgeteld één Hong Kong Dollar (11 eurocent). De vrouw is weduwe en heeft bovendien de zorg op zich genomen voor haar ernstig zieke dochter. Het is, kortom, niet een overtreding die flink optreden rechtvaardigt.

De ambtenaren kregen een golf van kritiek over zich heen, tienduizenden burgers plaatsten hun handtekening op een petitie en er was een heuse protestdemonstratie tegen de boete. Dat vond het stadsbestuur eigenlijk ook wel. Maandag werd bekend dat de boete wordt ingetrokken.

 

Bij de foto: Chinezen en Engels, het blijft een lollige combinatie. Met alle goedbedoelde, maar kromme vertalingen zou je een website kunnen vullen. Maar buitenlanders die zich vrolijk maken over de gebrekkige beheersing van het Engels door Chinezen; dat kan natuurlijk niet. De Chinese overheid komt met een officiële lijst vertalingen van 3.500 veel voorkomende zinnen en termen in sectoren als het openbaar vervoer, zorg en onderwijs. Op 1 december 2017 moeten alle borden in de openbare ruimte zijn aangepast. Begrijpelijk, maar ook wel een beetje jammer.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 23 juni 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 23

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder