economie cultuur politiek RSS

Terminaal zieke Liu Xiaobo uit cel naar ziekenhuis

Terminaal zieke Liu Xiaobo uit cel naar ziekenhuis

De Chinese schrijver en mensenrechtenactivist Liu Xiaobo is overgebracht naar een ziekenhuis in Shenyang. Bij de Nobelprijswinnaar is leverkanker geconstateerd.

Volgens zijn advocaten is eind mei bij de 61-jarige Liu leverkanker in een vergevorderd stadium vastgesteld. Hij is blijkbaar zo ernstig ziek, dat hij vanuit zijn cel in Jinzhou linea recta naar het ziekenhuis is vervoerd. "Dit type vergevorderde kanker is moeilijk te behandelen. Het was beter geweest als zijn ziekte eerder was ontdekt", zei Shang Baojun, een van zijn advocaten.

Dat Liu voorwaardelijk is vrijgelaten op medische gronden betekent niet dat hij vrij is. Zijn zaak ligt in China zo gevoelig, dat hij mogelijk nog steeds wordt bewaakt en familieleden, vrienden en journalisten hem niet zomaar kunnen bezoeken. Amnesty International riep China op om het huisarrest van zijn vrouw Liu Xia direct op te heffen, zodat het paar kan worden herenigd voordat het te laat is.

 

Nobelprijs

Liu was een van de studentenleiders van de Tiananmenopstand in 1989. Daarna botste hij vaker met de autoriteiten vanwege zijn kritiek op China's politieke systeem en zat enkele korte celstraffen uit. In 2008 was hij een van de auteurs van Charta 08, een manifest dat opriep om een eind te maken aan de eenpartijstaat. Hierop werd Liu gearresteerd en in 2009 tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens subversiviteit tegen de staat.

Hij kreeg in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede toegekend, vanwege zijn lange, vreedzame inzet voor democratische hervorming in China. De Chinese overheid reageerde furieus op de toekenning van de Nobelprijs -de eerste voor een Chinees. De relatie met Noorwegen werd pas vorig jaar weer hersteld, nadat de Noorse regering diep door het stof ging. In een gemeen-schappelijke verklaring stond onder meer dat de Noorse regering "diep [heeft] nagedacht over de redenen waarom het bilaterale vertrouwen was geschaad" en "zijn best [zal] doen toekomstige beschadiging van de bilaterale relatie te voorkomen."

maandag 26 juni 2017

Gerelateerde personen:

Liu Xiaobo

Gerelateerde onderwerpen:

China en Noorwegen zijn weer vriendjes
Internationale actie voor Chinese mensenrechten
Partijkrant noemt adreswijziging 'kinderachtig'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder