economie cultuur politiek RSS

China hoopt op herstel relaties met Zuid-Korea

China hoopt op herstel relaties met Zuid-Korea

China is klaar om de banden met Zuid-Korea weer op het juiste spoor te krijgen. Dat zei de Chinese president Xi Jinping donderdag tijdens een ontmoeting met zijn Zuidkoreaanse ambtsgenoot Moon Jae-in.

De twee ontmoetten elkaar in Hamburg, voorafgaand aan de tweedaagse G20-leiderstop die daar vrijdag plaatsvindt. Xi benadrukte dat beide landen veel gemeen hebben en gezamenlijke belangen hebben. Ook zei hij dat de bilaterale relatie een sprong voorwaarts heeft gemaakt nadat de landen in 1992 diplomatieke banden aanknoopten.

Maar sinds enkele maanden zit de relatie in het slop. "Al een tijdje ondervinden Chinees-Koreaanse relaties moeilijkheden en dat zien we niet graag", aldus Xi volgens persbureau Xinhua. Volgens de president delen beide landen de verantwoordelijkheid om de relatie te onderhouden en verbeteren.

 

Chinese zorgen eerst

Desondanks legde Xi de bal opzichtig bij Moon (foto) neer. Hij zei dat Zuid-Korea "China's gerechtvaardigde zorgen" serieus moet nemen en obstakels voor betere betrekkingen uit de weg moet ruimen. Een duidelijke verwijzing naar de stationering van een modern Amerikaans anti-raketsysteem op Zuidkoreaanse grond, waar Beijing faliekant tegen is.

Xi liet China's bijdrage aan de goede verstandhouding in het midden. Nadat de vorige regering tot stationering van het THAAD-systeem had besloten, reageerde China met grote en kleine pesterijen, zoals het sluiten van Zuidkoreaanse Lotte-supermarkten in China onder het mom van brandveiligheidsvoorschriften.

 

Lachende derde

Uiteindelijk is de verzuring van de relatie tussen Beijing en Seoul het directe gevolg van het kernwapenprogramma van Noord-Korea. Zuid-Korea voelt zich bedreigd door Pyongyang en China doet in Zuidkoreaanse ogen te weinig om het regime van Kim Jong-un in het gareel te krijgen. Als de Zuidkoreanen zich willen verdedigen tegen die dreiging, wordt het daarvoor door Beijing gestraft.

Xi herhaalde dat hij het Noordkoreaanse kernwapenprogramma afkeurt, maar dat Noord-Korea langs de weg van onderhandelingen op andere gedachten moet worden gebracht. China is daarom voorstander van het hervatten van een dialoog tussen Zuid- en Noord-Korea zoals Moon dat wil, zei Xi.

donderdag 6 juli 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Xi waarschuwt VS voor 'negatieve factoren'
Xi op bezoek in Rusland, op weg naar G20-top
Zuid-Korea klaagt bij WTO over China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder