economie cultuur politiek RSS

Wanda Group verkoopt pretparken en hotels

Wanda Group verkoopt pretparken en hotels

De Chinese vastgoedgigant Wanda Group verkoopt 76 hotels en een meerderheidsaandeel in zijn pretparken aan concurrent Sunac. Het is de op een na grootste vastgoedtransactie ooit in China.

Wanda maakte maandag bekend dat het een groot deel van zijn entertainment-divisie aan Sunac over wil doen. Het gaat om 76 hotels door heel China, waarvoor Sunac 33,6 miljard yuan (4,7 miljard euro) betaalt.

Daarnaast neemt Sunac een aandeel van 91 procent in Wanda's pretparken. Het gaat om drie gerealiseerde pretparken volgens het Wanda City-concept in Nanchang, Hefei en de vorige week geopende indoor skibaan in Harbin (foto). Maar ook om negen pretparken in aanbouw. Hiervoor telt Sunac nog eens 29,6 miljard yuan (4,1 miljard euro) neer.

 

Schuldenberg

In een verklaring op zijn website waarin de overname wordt aangekondigd, noemt Wanda geen reden voor de verkoop. Maar zakenmagazine Caixin kreeg topman Wang Jianlin aan de telefoon voor een toelichting: "Door de overdracht van bezittingen zal Wanda's schuld aanzienlijk worden teruggebracht. Alle opbrengsten zullen worden gebruikt om vrijwel alle schulden af te betalen", aldus China's rijkste man.

Wanda had door enorme investeringen en overnames een fikse schuld opgebouwd. Krediet-beoordelaar S&P had daarom in december Wanda's risicoprofiel naar beneden bijgesteld. Wang heeft vorig jaar alle aandelen van zijn bedrijf teruggekocht zodat het van de beurs van Hong Kong kon worden teruggetrokken. Naar verluidt bereidt Wang een nieuwe beursgang in Shanghai voor. Zonder schuldenlast zal de opbrengst aanmerkelijk hoger zijn.

 

Binnenlands toerisme

Wanda is China's grootste vastgoedbedrijf. De Wanda Plaza's, een mix van kantoren, winkels, hotels en bioscopen, zijn een vertrouwd gezicht in 99 grote Chinese steden. Om verder te kunnen groeien wilde Wang inspelen op het groeiende binnenlands toerisme. Hij presenteerde vorig jaar een ambitieus plan om in de komende vijf jaar vijftien Wanda City's te realiseren in China en nog eens drie in het buitenland.

Wanda City Nanchang had een prijskaartje van 21 miljard yuan (3 miljard euro). Als dat maatgevend is voor de kosten van een Wanda City, is met Wangs nieuwe expansieronde dus een investering van 300 tot 400 miljard yuan gemoeid. De vraag is of dergelijke investeringen kunnen worden terugverdiend. Vooralsnog valt het bezoek aan de Wanda City's tegen.

 

Miljardendeals

Sunac is veel kleiner dan Wanda, maar groeide de afgelopen jaren snel door een aantal spectaculaire acquisities. Het nam de vastgoedportefeuille over van Legend Holdings, kocht 25 procent van de aandelen van Jinke Property en nam de internetactiviteiten over van het in financieel zwaar weer geraakte LeEco.

Volgens Sunac-topman Sun Hongbin hoeft hij voor de overname van de Wanda-activiteiten geen schulden aan te gaan. Zijn bedrijf beschikt volgens hem over een oorlogskas van 90 miljard yuan (13 miljard euro).

UPDATE - Ruim een week na de aankondiging maakte Wanda bekend dat het bij nader inzien 77 hotels verkoopt aan Guangzhou R&F Vastgoed voor 19,9 miljard yuan (bijna 3 miljard euro). De verkoop van de pretparken aan Sunac gaat wel gewoon door, al hangt daar plotseling een prijskaartje van 43,8 miljard yuan aan (6,1 miljard euro). Er gaan geruchten dat Wanda Group tot de verkoop moest overgaan, omdat het geen nieuwe leningen meer krijgt van Chinese banken.

maandag 10 juli 2017

Gerelateerde personen:

Wang Jianlin

Gerelateerde onderwerpen:

Wanda wil pretpark bij terracotta-leger
Wanda lust Disney rauw
Wanda Group hoofdsponsor FIFA

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder