economie cultuur politiek RSS

Liu Xiaobo overleden

Liu Xiaobo overleden

De prominente Chinese dissident Liu Xiaobo is donderdag in het ziekenhuis in Shenyang overleden. Hij kreeg in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede toegekend vanwege zijn geweldloze inzet voor politieke hervormingen in China.

Bij Liu werd eind mei leverkanker in een vergevorderd stadium vastgesteld. Hij zat in Jinzhou sinds 2009 een elfjarige gevangenisstraf uit wegens staatssubversiviteit.

Chinese autoriteiten lieten hem op medische gronden voorwaardelijk vrij, maar hij was er al zo slecht aan toe dat hij linea recta naar een ziekenhuis in Shenyang werd vervoerd. Lokale autoriteiten maakten donderdag bekend dat hij daar op 61-jarige leeftijd is overleden.

 

Nobelprijs

Liu was misschien wel de bekendste luis in de pels van de communistische partij. Hij was een van de studentenleiders van de Tiananmenopstand in 1989. Daarna botste hij vaker met de autoriteiten vanwege zijn kritiek op China's politieke systeem en zat enkele korte celstraffen uit. In 2008 was hij een van de auteurs van Charta 08, een manifest dat opriep om een eind te maken aan de eenpartijstaat. Hierop werd Liu gearresteerd en in 2009 tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens subversiviteit tegen de staat.

Hij kreeg in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede toegekend, vanwege zijn lange, vreedzame inzet voor democratische hervorming in China. De Chinese overheid reageerde furieus op de toekenning van de Nobelprijs -de eerste voor een Chinees.

donderdag 13 juli 2017

Gerelateerde personen:

Liu Xiaobo

Gerelateerde onderwerpen:

Terminaal zieke Liu Xiaobo uit cel naar ziekenhuis
China en Noorwegen zijn weer vriendjes
Internationale actie voor Chinese mensenrechten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder