economie cultuur politiek RSS

200 miljoen Chinese toeristen in 2020

200 miljoen Chinese toeristen in 2020

Het aantal buitenlandse reizen dat Chinese toeristen ondernemen zal in de komende vier jaar met 48 procent groeien. Het zijn met name landen in Zuidoost-Azië die daarvan het meeste profiteren.

In 2020 zullen 200 miljoen Chinese toeristen een reis naar het buitenland ondernemen; in 2016 waren dat nog 135 miljoen trips. Dat verwacht adviesbureau CLSA in Hong Kong, dat marktonderzoek deed onder 409 ervaren, welvarende Chinese reizigers in 25 grote steden.

Dit is dus bepaald geen doorsnee van het Chinese publiek, maar het is wel de snelst groeiende groep toeristen. Naast een toenemend besteedbaar inkomen, zijn ook meer vakantiedagen, minder overheidsrestricties op reizen en een groeiende interesse in buitenlandse culturen en attracties van invloed op het aantal Chinese toeristen.

 

Frankrijk zakt als populaire bestemming

Hong Kong staat bovenaan het verlanglijstje van de respondenten. Het aantal Chinese toeristen kan daardoor naar twee jaar krimp weer groeien van 57 miljoen in 2016 tot 66 miljoen in 2020, verwacht CLSA. Op de voet gevolgd door Thailand en andere Zuidoostaziatische bestemmingen als Zuid-Korea, Macau, Japan, Singapore, Maleisië en Taiwan.

De Verenigde Staten staan in de top-10 op plaats acht; de eerste Europese bestemming is Frankrijk op plek tien. Bij het vorige CLSA-onderzoek stond Frankrijk nog negende, maar de bestemming is ingehaald door Vietnam. Volgens de onderzoekers is dat te wijten aan terreurdreiging; veiligheid is de belangrijkste overweging voor de respondenten bij het uitkiezen van een vakantiebestemming.

 

Winkelen minder belangrijk

Andere overwegingen zijn de kosten van de reis, de aanwezigheid van bekende toeristische trekpleisters, de duur van de vakantie, winkelmogelijkheden en visa-restricties.

Shopping is misschien niet zo belangrijk bij het kiezen van een bestemming, dat neemt niet weg dat Chinese reizigers in het buitenland graag winkelen; met name games, cosmetica en luxe-producten als kleding, tassen en sieraden worden ingeslagen. Wel geven de respondenten aan dat ze minder voor anderen uit het buitenland meenemen, vanwege de lagere koers van de yuan, strengere controles door de Chinese douane bij terugkeer en het feit dat veel producten tegenwoordig ook in China te koop zijn.

 

Politieke spanningen

Politieke spanningen zijn ook terug te zien in het verlanglijstje van de onderzochte reizigers. Zuid-Korea en Taiwan zijn minder in trek. Maar het bezoek aan Hong Kong en Japan trekt juist weer aan.

Meer over het onderzoek lees je op de site van CLSA.

donderdag 20 juli 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China investeert fors in toerismesector
Bestedingen Chinese toeristen gaan verder stijgen
'China zet mes in toeristenvisa voor Taiwan'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder