economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 29

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 29

Andere verhalen in de media over China waren deze week: ken je die grap over een zanger, een beer en een autoreclame?

Bloody unbelieberble! Justin Bieber zal voorlopig niet in China optreden. Donderdag liet het cultuurbureau van de stad Beijing weten dat een gepland concert van de Canadese zanger in het kader van zijn Purpose World Tour -helaas platenbaas- niet doorgaat.

Volgens de verklaring is Bieber weliswaar een begenadigd zanger, maar ook een omstreden rolmodel. Het cultuurbureau verwijst naar incidenten die verontwaardiging bij het publiek hebben veroorzaakt.

Internationale media denken dat het om Biebers arrestatie in 2014 gaat, toen hij in de bak belandde nadat hij dronken achter het stuur van een Lamborghini aan een straatrace deelnam.

Blogaap zegt: ik denk dat het te maken heeft met Biebers bezoek aan Japan in april 2014. Hij werd toen rondgereden door Tokio en zag een prachtige tempel. Hij liet de chauffeur stoppen, stapte uit en liet zich fotograferen op deze mystieke plek. Trots plaatste hij de foto op Twitter.

Veel Chinezen herkenden die plek wel: de omstreden Yasukuni-tempel, waar de zielen van overleden Japanse soldaten (inclusief oorlogsmisdadigers) worden vereerd. Ik wil niet betweterig zijn, maar in het Broodje Blogaap van 25 april 2014 voorspelde ik: Justin Bieber zal voorlopig niet in China optreden.

 

Nog een bekendheid die even niet welkom is in China: Winnie de Poe. Censors zuiverden deze week het Chinese internet van berichten en reacties met afbeeldingen en de naam van Kleine Beer Winnie, zoals hij in China heet. WeChat schrapte zelfs het Winnie-icoontje uit zijn stickergalerij.

Wat heeft deze vriendelijke, maar niet zo slimme beer gedaan om de toorn van het Chinese censuurapparaat over zich af te roepen? Niet zoveel, maar sinds 2013 gebruiken Chinese internetgebruikers Winnie als ze het eigenlijk over president Xi Jinping hebben.

Censors zijn niet zo happig op vergelijkingen die afbreuk doen aan het imago van Xi als sterke leider, het hart van het leiderschap. Toen een Chinese bioloog vorig jaar een door hem ontdekte mestkever naar Xi wilde noemen, viel dat eerbetoon niet in vruchtbare aarde.

Waarschijnlijk vinden de censors het aan de vooravond van het 19de Congres van de Communistische Partij China het een goed idee om Winnie bij voorbaat in de ban te doen. Dan weet iedereen maar waar hij aan toe is.

 

Een auto kopen is een belangrijke beslissing. Een beslissing die zorgvuldig moet worden genomen. Tot zover geen probleem. Maar een tweedehands auto vergelijken met een vrouw? Dat gaat veel Chinezen te ver.

Toch is dat precies wat er te zien is in een Chinese reclamespot voor Audi. Een bruid en bruidegom staan voor het altaar als een vrouw naar voren komt en de neus, oren en gebit van haar aanstaande schoondochter aan een inspectie onderwerpt. Zoals je dat met vee doet, zeg maar. Net als zij haar akkoord geeft, valt haar blik op de borsten van de bruid. Lachen!

Audi moest na een storm van kritiek deze week diep door het stof en bood excuses aan voor deze seksistische reclame. Maar oordeel vooral zelf en bekijk de inmiddels teruggetrokken spot.

 

Bij de foto: een winkelcentrum in Shanghai heeft een mannenverblijf ingericht, waar je games kunt spelen terwijl je echtgenote of vriendin kleding koopt.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 21 juli 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje blogaap: China in het nieuws week 24

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder