economie cultuur politiek RSS

'Chinees spionageschip zendt onvriendelijk signaal'

'Chinees spionageschip zendt onvriendelijk signaal'

De Australische marine is onaangenaam verrast door de aanwezigheid van een Chinees spionageschip voor de kust van Queeensland. Daar houden vijf westerse landen deze maand gezamenlijke oefeningen.

De Australische marine meldt zaterdag de aanwezigheid van een Chinees schip, type 815 Dongdiao-klasse, voor zijn noordoostkust. Het spionageschip zou zich buiten de territoriale wateren bevinden, maar binnen de exclusieve economische zone van 200 zeemijl (370,4 kilometer). 

In dit gebied vindt gedurende drie weken een grote internationale legeroefening plaats, met als naam Talisman Sabre. Hier oefenen troepen uit Australië met die van de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Japan en Canada, in totaal meer dan 30.000 man. Op het programma staan bombardementen, luchtverdediging, onderzeebootbestrijding, amfibische landingen en cyberoorlogsvoering.

 

Provocatie

Volgens de marine is het voor het eerst dat een Chinees spionageschip zich zo dicht bij de Australische kust bevindt. Een woordvoerder haastte zich te zeggen dat het Chinese schip volgens het internationale zeerecht geen regels schendt. Maar defensiemedewerkers zeiden tegen de Australische radio dat zij de aanwezigheid als een provocatie en een onvriendelijk signaal beschouwen.

Euan Graham van het Lowy Institute, een Australische denktank, beschuldigt China van een dubbele moraal: "China gebruikt de elementen van het zeerecht die het goed uitkomt en weigert invoering van regels die dat niet doen." De Chinese regering heeft nog niet gereageerd, maar zal ongetwijfeld vinden dat Australië boter op het hoofd heeft. Australische marineschepen varen met een zekere regelmaat rond eilanden in de Zuidchinese-Zee waarvan Beijing vindt dat ze tot het Chinese territoir behoren.

 

Ongenode gasten

Schepen van het type 815 Dongdiao-klasse staan boordevol antennes en radarbollen. Ze dienen twee doelen: opsporen van vijandelijke raketten en het afvangen van elektronische signalen. Helemaal nieuw bij internationale marine-oefeningen zijn ze ook niet; de Chinese luistervinken zijn vaste, zij het onuitgenodigde gasten bij de tweejaarlijkse Rimpac-oefening bij Hawaii.

zondag 23 juli 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Marines China en Rusland oefenen in Oostzee
Ook Australiƫ tart Chinese claims op Zuidchinese-Zee
Australiƫ onderzoekt Chinese spionage

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder