economie cultuur politiek RSS

Misdaadauteur verdacht van viervoudige moord

Misdaadauteur verdacht van viervoudige moord

De Chinese schrijver Liu Yongbiao is aangehouden op verdenking van het doden van vier personen meer dan twintig jaar geleden. Saillant detail: Liu werkte aan een roman over een succesvolle misdaadauteur die wegkomt met moord.

Op 29 november 1995 vonden vier mensen de dood in een hotel in Huzhou. Een gast werd doodgeslagen aangetroffen in zijn hotelkamer, waarschijnlijk na een uit de hand gelopen roofoverval. De hoteleigenaar, zijn vrouw en hun 13-jarige kleinkind bleken ook met een stomp voorwerp omgebracht; blijkbaar om te voorkomen dat zij de daders later zouden kunnen identificeren.

Lange tijd bleef het misdrijf onopgelost. De politie wist niet veel meer dan dat twee andere hotelgasten uit de provincie Anhui spoorslags waren vertrokken. Een coldcase-team van de Chinese politie heeft ruim twintig jaar later met behulp van dna-technieken de geboortestreek van de verdachten vastgesteld en vervolgens na nader speurwerk alsnog twee verdachten geïdentificeerd.

 

Intrigerend boekthema

Het gaat om Liu, inmiddels 53 jaar, en een 64-jarige zakenman, beiden uit Nanling. Liu is een succesvolle Chinese schrijver. Hij brak in 2005 door met de roman Een Film, waarvoor hij meerdere prijzen kreeg toegekend. In 2014 schreef hij een boek dat de basis vormde voor een succesvolle 50-delige tv-serie.

Zijn bekendste werk is uit 2010: 'Het Misdadige Geheim' over het leven op het platteland. In het voorwoord schrijft Liu dat hij werkt aan een roman met de werktitel 'De Prachtige Schrijfster die Doodde'. Dat zal gaan over een gevierde misdaadauteur, die zelf moorden heeft gepleegd die niet worden opgelost. Met de kennis van nu een intrigerend thema.

 

Arrestatie

Volgens de politie heeft Liu de misdaden bekend. Toen agenten zich bij zijn huis meldden, deed Liu de deur open met de woorden: "Daar bent u eindelijk." In een brief aan zijn vrouw schrijft hij vanuit de cel dat hij zich bevrijd voelt van een mentale druk die hem al twintig jaar kwelt.

woensdag 16 augustus 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Arrestatie na moord op 19 buren
Chinese seriemoordenaar alsnog aangehouden
Zware straffen voor spraakmakende sektemoord

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder