economie cultuur politiek RSS

Weduwe Liu Xiaobo vraagt rust in videoboodschap

Voor het eerst sinds het overlijden van Liu Xiaobo is een levensteken vernomen van zijn weduwe Liu Xia. Het is onduidelijk of zij de videoboodschap in vrijheid heeft opgenomen.

Vrijdag is op YouTube een korte video geplaatst waarop Liu Xia te zien en te horen is. We zien haar op een witte bank met een pot thee op tafel in wat een huis- of hotelkamer lijkt. "Ik ben buiten aan het herstellen. Gun me de tijd om te rouwen, tijd om mijn hart te laten helen en dan komt het moment dat ik jullie weer in gezonde staat zal zien", zegt ze met zachte stem. "Ik moet herijken en in de toekomst, als ik me op alle manieren heb verbeterd, kan ik weer bij jullie zijn."

Het is onduidelijk waar de video is opgenomen en wat zij precies met 'buiten' bedoelt. Liu Xia verdween na het verstrooien van de as van haar man uit het openbare leven. Vrienden, journalisten en diplomaten die haar thuis probeerden op te zoeken werden weggejaagd. Aangenomen wordt dat zij zich in een gasthuis van de Chinese overheid buiten Beijing bevindt.

 

Huisarrest

Verschillende regeringen riepen de Chinese overheid op om Liu Xia met rust te laten. Haar man werd in 2009 tot elf jaar celstraf veroordeeld wegens het aanzetten tot staatssubversiviteit. Hij is een van de auteurs van Charter08, een pleidooi voor politieke hervormingen in China. In 2010 ontving hij voor zijn geweldloze strijd voor democratische hervormingen de Nobelprijs voor de Vrede. Gedurende zijn celstraf werd Liu Xia onder huisarrest geplaatst, hoewel zij zelf nergens voor is veroordeeld.

In mei werd bij Liu Xiaobo leverkanker vastgesteld. De ziekte was zo vergevorderd dat hij op medische gronden voorwaardelijk vrij werd gelaten om in een ziekenhuis in Shenyang te kunnen worden verzorgd. Daar overleed hij op 13 juli.

 

Delicate onthullingen

Onduidelijk is wie de video heeft gemaakt en op internet heeft geplaatst. YouTube is in China geblokkeerd. Het YouTube-account waarmee de beelden zijn gedownload staat op naam van Goudan Li. Op dit account zijn sinds juli 2017 enkele video's geplaatst over vermeende misdrijven van Guo Wengui.

Deze Chinese zakenman, die naar de Verenigde Staten is uitgeweken, beschuldigt hooggeplaatste partijfunctionarissen van corruptie en dreigt bewijsmateriaal hierover te publiceren. De Chinese overheid op zijn beurt beschuldigt Guo van illegale activiteiten en heeft de VS om zijn uitlevering gevraagd. Staatsmedia publiceren sindsdien een stroom van berichten over wat Guo allemaal fout zou hebben gedaan.

zaterdag 19 augustus 2017

Gerelateerde personen:

Liu Xiaobo

Gerelateerde onderwerpen:

Liu Xiaobo overleden
Terminaal zieke Liu Xiaobo uit cel naar ziekenhuis
China verzoekt aanhouding van Guo Wengui

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder