economie cultuur politiek RSS

Voorlopig einde aan grensconflict India en China

Voorlopig einde aan grensconflict India en China

De Indiase en Chinese regeringen hebben overeenstemming bereikt over een einde aan de militaire patstelling in de Himalaya. Daarmee lijkt aan de vooravond van een grote internationale conferentie in China een directe confrontatie van de baan.

India en China zijn het eens over een terugtrekking van militaire eenheden die al wekenlang tegenover elkaar staan. Het Indiase ministerie van buitenlandse zaken maakte maandag onverwacht bekend dat diplomatieke onderhandelingen hebben geleid tot het besluit van een 'snelle terugtrekking van grenstroepen'.

Op 18 juni probeerden Indiase troepen de aanleg te voorkomen van een weg door Chinese eenheden op de Doklam-pas, die China Donglang noemt. Dit gebied wordt zowel door China als Bhutan geclaimd. Maar India, dat een strategisch belang heeft dat China hier geen posities inneemt, zei dat het de regering van Bhutan te hulp schoot. Sindsdien stuurden zowel India als China honderden soldaten naar het gebied, die zelfs slaags raakten in een stenengevecht (foto).

 

Zonder gezichtsverlies

De tekst biedt beide landen kans zonder gezichtsverlies een einde te maken aan de oplopende spanningen. Vanuit Beijing werd benadrukt dat Indiase troepen om half drie maandagmiddag Chinees grondgebied hadden verlaten. Het ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat China 'aan de Chinese zijde van de grens' blijft patrouilleren. Er wordt met geen woord gesproken over de omstreden weg waarmee alles begon.

China en India zaten beiden met het incident in de maag, maar toonden zich naar buiten onverzettelijk. Komend weekeinde begint in Xiamen een conferentie van de vijf BRICS-landen. Gastheer China wil graag dat deze bijeenkomst gladjes verloopt. Maar de Indiase premier Narendra Modi had zijn komst naar China vanwege de spanningen nog niet bevestigd.

UPDATE - Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken liet dinsdag in het midden of het doorgaat met de aanleg van een omstreden weg op de Donglang-pas. Volgens een woordvoerder is dat afhankelijk van het weer 'en andere omstandigheden'. The Times of India meldt echter dat China zijn troepen en bouwmateriaal uit het gebied heeft teruggetrokken, nadat ook Indiase militairen vertrokken. Premier Modi heeft dinsdag bevestigd dat hij deel zal nemen aan de BRICS-top, komend weekeinde in Xiamen.

maandag 28 augustus 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Spanningen op grote hoogte tussen China en India
India wil visa drie Xinhua-journalisten niet verlengen
BRICS-landen bijeen; meer geld voor infrastructuur

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder