economie cultuur politiek RSS

Zwarte lijst zedendelinquenten Shanghai

Zwarte lijst zedendelinquenten Shanghai

Het district Minhang in Shanghai introduceert als eerste een register met veroordeelde zedendelinquenten. Instellingen die met jongeren werken moeten hier toetsen of personeelsleden een gevaar vormen.

Het vrijdag aangekondigde register is een initiatief van de districtsrechtbank, politie en de lokale overheid. Iedere inwoner die in de afgelopen vijf jaar is veroordeeld wegens verkrachting, kindermisbruik of het aanzetten tot prostitutie wordt op de zwarte lijst opgenomen. Het register zal regelmatig worden bijgewerkt, maar nog niet is besloten hoe lang personen op de lijst blijven staan.

Alle instellingen in Minhang waar veel kinderen komen worden geacht het register te raadplegen. Het gaat dan om scholen en kinderdagverblijven, maar ook sportclubs, zorginstellingen, buurtcentra, pretparken en bibliotheken.

 

Beroepsverbod

Misbruik van minderjarigen is een groot probleem in China. De opsporing ervan is moeilijk; de politie neemt aangiften niet altijd serieus en daders wordt soms de hand boven het hoofd gehouden. Het register is een belangrijke stap om misbruik in de toekomst te voorkomen. Maar om werkelijk effectief te zijn, zou de maatregel nationaal moeten worden ingevoerd.

De districtsrechtbank van Minhang was vorig jaar de eerste in China die een kinderverkrachter als bijkomende straf een beroepsverbod van drie jaar oplegde voor het werken in het onderwijs.

zaterdag 26 augustus 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Acht doden bij explosie kinderdagverblijf
Schuldeiser snijdt arm van kind af
Peuters vergiftigd met anti-psychotica

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder