economie cultuur politiek RSS

China: 'Crisis Noord-Korea op kantelpunt'

China: 'Crisis Noord-Korea op kantelpunt'

Met het afvuren van een Noordkoreaanse raket die dinsdag over Japans grondgebied vloog, is volgens de Chinese regering een nieuwe fase in de crisis bereikt. Beijing houdt echter niet alleen Noord-Korea verantwoordelijk, maar legt de schuld ook bij Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Dinsdagochtend vuurde Noord-Korea een ballistische raket in noordoostelijke richting af. Voordat de raket een kwartier later en 2.700 kilometer verder in de Grote Oceaan viel vloog het over het noordelijke Japanse eiland Hokkaido. Daar ging even na zessen het luchtalarm af en werd de bevolking met een sms-bericht gewaarschuwd dekking te zoeken.

De Japanse premier Shinzo Abe noemde het afvuren van een raket over Japan heen een stuitende daad. "Het is zonder precedent, een serieuze en grote dreiging die ernstige schade toebrengt aan de regionale vrede en veiligheid." Abe beloofde de druk op Noord-Korea verder op te voeren.

 

Eind aan legeroefeningen

Ook China veroordeelt de zoveelste raketproef van Noord-Korea. Het ministerie van buitenlandse zaken riep dinsdag alle partijen op zich van provocaties te onthouden. Daarbij zou Noord-Korea moeten stoppen met raket- en kernproeven in ruil voor het stoppen van gemeenschappelijke legeroefeningen van Zuid-Korea en de VS. Daarmee legt Beijing impliciet de schuld van de spanningen deels bij deze landen.

Een regeringswoordvoerder waarschuwde dat de situatie nu 'op een kantelpunt richting een crisis' is beland en roept op tot onderhandelingen. "We hopen dat relevante partijen overwegen hoe we de situatie kunnen deëscaleren", zei Hua Chunying. "Landen houden ronde na ronde van militaire oefeningen en oefenen militaire druk op Noord-Korea uit. Hebben ze het idee dat na zoveel vicieuze cirkels ze dichter bij een vreedzame oplossing zijn gekomen?" Hua liet in het midden welke rol China, Noord-Korea's enige bondgenoot, zou kunnen spelen.

 

Spoedzitting

De VS, ondersteunt door Japan en Zuid-Korea hebben de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om in spoedzitting bijeen te komen. Mogelijk gebeurt dit dinsdag al. Zuid-Korea liet in reactie op de nieuwe lancering vier F-15's acht bunkerbommen afwerpen op een oefenterrein aan de grens met Noord-Korea.

dinsdag 29 augustus 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China hoopt op herstel relaties met Zuid-Korea
Xi op bezoek in Rusland, op weg naar G20-top
Vijf vragen over oorlogsdreiging Noord-Korea

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder