economie cultuur politiek RSS

Yuans kleuren de wereld rood

Yuans kleuren de wereld rood

De Chinese overheid zet de rem op “irrationele” investeringen in het buitenland. Maar dat betekent niet dat de Chinese investeringsgolf voorbij is. Nu die ook het westen heeft bereikt, nemen de zorgen over de invloed van China toe. Een paar spelregels zijn noodzakelijk.

De Chinese overheid stelt paal en perk aan ‘irrationele’ investeringen buiten de landsgrenzen. De buitenlandse directe investeringen daalden in de eerste helft van dit jaar gemeten in yuans met 42,9 procent ten aanzien van dezelfde periode in 2016. Dat maakte het Chinese ministerie van handel onlangs bekend.

“Er was vorig jaar een hardnekkig probleem van irrationele investeringen in het buitenland door een aantal bedrijven, daarom hebben wij samen met toezichthouders gekeken of deze deals wel deugden. Irrationele investeringen zijn nu effectief beteugeld”, aldus vice-minister Qian Keming.

Chinese bedrijven werden lange tijd aangemoedigd geld in het buitenland te investeren om zo China’s honger naar voedsel, technologische kennis en grondstoffen te voeden. Drie jaar geleden kreeg China’s financiële sector toestemming om een deel van zijn vermogen in het buitenland te beleggen.

 

Lees de rest van dit artikel voor een paar dubbeltjes via Reporters Online.

woensdag 9 augustus 2017



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder