economie cultuur politiek RSS

China houdt sprankje hoop op WK 2018

China houdt sprankje hoop op WK 2018

Het nationale voetbalelftal van China heeft donderdag in Wuhan met 1-0 gewonnen van Oezbekistan. Dankzij een late goal behouden de Rode Draken een theoretische kans op kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Rusland.

Door de overwinning kan China nog de derde plek in kwalificatiepoule bereiken als het volgende week de laatste groepswedstrijd van Qatar wint.  Maar het heeft de kansen allang niet meer in eigen hand en is afhankelijk van verlies van directe concurrenten Oezbekistan en Syrië.

En dan nog is de weg lang. Alleen de nummers één en twee plaatsen zich direct voor het eind-toernooi. De nummers drie van de twee Aziatische kwalificatiepoules moeten onderling de strijd aan voor een ticket voor een beslissingswedstrijd tegen de lucky loser uit een andere kwalificatiegroep.

 

Cadeautje

China snakt naar voetbalsucces en kwalificatie zou als een grote prestatie worden gezien. Pas een keer eerder plaatste het land zich voor een WK. Lange tijd zag het er niet naar uit dat China potten zou breken in de match tegen Oezbekistan. Maar een fopduik leverde vijf minuten voor tijd een penalty op. Dat cadeautje liet China zich niet afpakken; Gao Lin scoorde vanaf elf meter.

Volgende week dinsdag gaan de Rode Draken op bezoek in Qatar, de nummer laatst in de poule. Syrië (net als China ook negen punten) speelt uit tegen het reeds geplaatste Iran. En Oezbekistan (12 punten) strijdt thuis tegen Zuid-Korea om de tweede plek. Als alle kwartjes de juiste kant opvallen kan China nog een vervolg afdwingen, al moet er dan ook iets aan het doelsaldo gebeuren.

donderdag 31 augustus 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Poppetjes gecontracteerd, chequeboekje dicht
Zuid-Korea vraagt voetbalfans rustig te juichen
Met de schrik vrij: China door in WK-kwalificatie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder