economie cultuur politiek RSS

China waarschuwt voor meer smog

China waarschuwt voor meer smog

Ongunstige weersomstandigheden zullen dit jaar voor nog hardnekkiger smog zorgen dan normaal. Het ministerie van milieubescherming kondigt extra inspanningen aan om de luchtvervuiling aan banden te leggen.

Een smeltende ijskap van de Noordpool en warmer zeewater zullen een negatief effect hebben op de smog in China. Het uitblijven van een koudefront uit het noorden zorgt ervoor dat dit najaar en winter de lucht relatief warm en vochtig zal zijn. Het ministerie van milieubescherming spreekt zondag van een 'niet optimistische' weersverwachting.

Het ministerie heeft zaterdag een spoedvergadering bijeengeroepen. Donderdag begon de hoeveelheid fijnstofdeeltjes in de lucht boven het midden en noorden van China al op te lopen. Meestal piekt de luchtvervuiling twee weken later, als de verwarmingen aanslaan die in meerderheid op kolen worden gestookt.

 

Extra maatregelen

Het ministerie beloofde de invoering te versnellen van maatregelen die het mogelijk maken bij ernstige luchtvervuiling fabrieken en verkeer stil te leggen. Ook werd toegezegd smog-waarschuwingen te verbeteren en tijdig te verspreiden. Op die manier is er voor lokale overheden meer tijd om maatregelen te nemen om de uitstoot te verminderen.

“Ernstige vervuiling is een zorg geworden die het hart en longen van het Chinese publiek raakt. Het ministerie zal alles doen om dit een topprioriteit te maken", aldus de zondag gepubliceerde verklaring. Vorige maand kondigde het ministerie al aan dat het streng zou toezien op het bestrijden van luchtvervuiling in 28 steden in Noord-China, omdat het idee bestond dat lagere overheden een loopje namen met de regels.

 

Grote druk

Het ministerie staat onder grote druk om de luchtvervuiling in China tegen te gaan. Eerder werd aangekondigd dat deze winterperiode de hoeveelheid kleine fijnstofdeeltjes in de lucht (pm2.5) in Noord-China met 15 procent zou moeten afnemen en in de regio Beijing-Tianjin zelfs met 25 procent. Het ministerie zegt nu dat smog als gevolg van ongunstige weersomstandigheden niet moet afleiden van de resultaten die daarbij zijn geboekt.

Op 18 oktober begint in Beijing het partijcongres. Hier wil de communistische partij laten zien dat het progressie boekt op alle dossiers die gewone Chinezen belangrijk vinden. Als de belangrijkste politieke bijeenkomst van dit jaar -al dan niet door ongunstige weersomstandigheden-in smog is gehuld, zou dat niet minder dan een blamage zijn.

maandag 4 september 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Milieu-ambtenaren vast bij onverwachte controle
China waarschuwt voor gevolgen zeespiegelstijging
140 Overtredingen bij onverwachte milieucontrole

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder