economie cultuur politiek RSS

BRICS-top eindigt met dooi tussen China en India

BRICS-top eindigt met dooi tussen China en India

China en India spraken verzoenende woorden op de slotdag van de BRICS-top in Xiamen. Opvallend was een gezamenlijke oproep terreur te bestrijden die tegen Pakistan leek gericht.

Drie dagen lang confereerden de leiders van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika in de Chinese havenstad Xiamen. Zoals verwacht riepen de deelnemers op tot vrijhandel, internationale samenwerking en meer investeringen in infrastructuur.

De Chinese president Xi Jinping zei dat opkomende economieën de komende jaren de groeimotor voor de wereldeconomie vormen, maar te kampen hebben met externe bedreigingen zoals toenemend protectionisme en klimaatverandering. Xi kondigde bovendien aan dat China 500 miljoen dollar beschikbaar stelt voor hongerbestijding, vluchtelingenhulp, de gevolgen van klimaatverandering en zorg in ontwikkelingslanden. Het was een van de weinige concrete resultaten van de top. Of het moet zijn dat de leiders streven naar een breed partnerschap met opkomende economieën en ontwikkelingslanden. Xi zei over zo'n BRICS-plus dat het eenvoudig is een pijl te knakken, maar onmogelijk tien pijlen gebundeld te breken.

 

Spelbreker Noord-Korea

Gastheer China werd zondag in verlegenheid gebracht doordat net op het moment dat de top feestelijk zou worden geopend, het nieuws binnenkwam dat Noord-Korea een nieuwe kernproef had uitgevoerd. De BRICS-leiders keurden de proef unaniem af.

Vredelievender woorden werden in de wandelgangen gesproken. Dinsdag sprak Xi een uur lang achter gesloten deuren met de Indiase premier Narendra Modi. Militairen stonden tot een paar dagen voor de top nog tegenover elkaar in de Himalaya. De komst van Modi naar Xiamen werd pas bevestigd nadat beide landen overeen waren gekomen de troepen terug te trekken.

 

Constructief gesprek

Xi zei tijdens dat gesprek dat hij vastbesloten was de bilaterale relaties weer 'op het juiste spoor' te krijgen, meldt Xinhua. Die relaties omvatten gezamenlijke kansen en geen wederzijdse bedreiging, aldus Xi. Volgens het Indiase persbureau ANI had Xi bovendien gezegd dat China bereid is te werken aan een gezonde, stabiele relatie met India.

Van indiase zijde werd bevestigd dat het gesprek constructief was geweest. Minister van buitenlandse zaken Subrahmanyam Jaishankar zei na afloop dat betere samenwerking en communicatie nodig zijn om militaire confrontaties in de toekomst te voorkomen.

 

Cadeautje

De slotverklaring van de vijf BRICS-leiders had nog een aardig cadeautje voor India in petto. Dat de landen zich zouden uitspreken voor een keiharde aanpak van terrorisme lag wel in de lijn der verwachting. Maar dat in de tekst ook een aantal terreurorganisaties werden genoemd die zich in Pakistan schuilhouden was een verrassing.

Pakistan weet zich doorgaans internationaal gedekt door zijn trouwe bondgenoot China, tot ergernis van India. Maar dit keer lagen de kaarten anders: zonder dat het met naam werd genoemd kreeg Pakistan een veeg uit de pan. En dat zal aartsvijand India groot plezier hebben gedaan.

dinsdag 5 september 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over de BRICS-leiderstop
Voorlopig einde aan grensconflict India en China
BRICS-landen bijeen; meer geld voor infrastructuur

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder