economie cultuur politiek RSS

China wuift protest Vietnam over legeroefening weg

China wuift protest Vietnam over legeroefening weg

China zegt over het volste recht te beschikken om militaire oefeningen te houden bij de Paracel-eilanden. Dat leidt tot nieuwe fricties met Vietnam over zeggenschap over de Zuidchinese-Zee.

Het Chinese leger hield de afgelopen week legeroefeningen op de Paracel-eilanden. Omdat daarbij met scherme munitie werd geschoten, werd een deel van de zee en het luchtruim door China gesloten. Dit is tegen het zere been van Vietnam, dat ook zeggenschap over de eilanden claimt.

De Vietnamese regering liet bij de Chinese ambassadeur in Hanoi zijn ongenoegen blijken over de oefening in betwist gebied. Dinsdag volgde een formeel diplomatiek protest. “Vietnam wijst China's actie sterk af en verzoekt China met kracht Vietnams soevereiniteit over de Hoang Sa-archipel te respecteren", aldus het ministerie van buitenlandse zaken in Hanoi. Hoang Sa is de Vietnamese aanduiding van de Paracels, die Chinezen op hun beurt Xisha noemen.

 

Fricties

Woensdag verwierp het Chinese ministerie van buitenlandse zaken het protest. Een woordvoerder herhaalde op de dagelijkse persbriefing dat China het volste recht heeft oefeningen te houden op eigen grondgebied. "Wij hopen dat de relevante partij de oefeningen kalm en redelijk kan beschouwen", zei Geng Shuang.

Het is het derde incident in korte tijd. Een bijeenkomst over grenszaken werd in juni plotseling geannuleerd; officieel wegens agendaproblemen. In augustus trok Vietnam onder Chinese diplomatieke druk een vergunning in van het Spaanse oliemaatschappij Repsol. Die had toestemming gekregen voor een boorplatform in een omstreden deel van de Zuidchinese-Zee.

 

Historische rechten

Nadat de Japanse bezetters in de Tweede Wereldoorlog werden verjaagd, kwamen de eilanden opnieuw onder Vietnamees bestuur. In 1974 werden Vietnamese militairen door Chinese troepen verjaagd. China claimt dat het historische rechten op de eilanden heeft, die teruggaan voor de periode voordat Vietnam met behulp van de Franse kolonisator de archipel onder zijn controle bracht.

In mei 2014 liepen de spanningen op nadat een Chinees boorplatform proefboringen uitvoerde in een betwist deel van de zee. Anti-Chinese sentimenten in Vietnam liepen toen zo hoog op, dat duizenden demonstranten de straat opgingen en Chinese eigendommen vernielden. 

woensdag 6 september 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China plaatst defensiesysteem op omstreden eiland
'Oorlog VS en China is niet langer theorie'
China en Vietnam beloven vreedzame samenwerking

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder